Omiljeni napitak mnogih: Ovo je tajna pripreme savršene crne kafe

0
Radiosarajevo.ba
Omiljeni napitak mnogih: Ovo je tajna pripreme savršene crne kafe

U Bosni i Hercegovini kafa je jedno od najomiljenijih napitaka za doručak, ali i u toku dana.

Punoća ukusa je ono što je razlikuje od esspressa, a često se za nju veže i ritual opuštanja, koji je čini još posebnijom.

Pretpostavlja se da njeno porijeklo potiče iz Turske, ali postoji znatna razlika.

Konaković na konferenciji u Rijadu upozorio na Dodikove laži: "Islamofobičan i korumpiran do srži"

Turci naprimjer preferiraju ipak crni čaj kao piće dana, dok su Bosanci i Hercegovci više vezani za konzumiranje kafe.

Na Reddit platformi, jedan korisnik je upitao u čemu je tajna savršene pripreme kafe. Drugi korisnik je odgovorio na upit i dao detaljno uputstvo. "Nisam ni na koji način stručnjak za kafu, ali postoje neki trikovi koje koristimo za pripremu bolje turske kafe. Voda treba biti hladna kada se stavi u džezvu sa kafom (i šećerom, ako želite)", pojasnio je.

Tajne kuhara: Prašak za pecivo ili soda bikarbona? Saznajte kako ne pogriješiti pri izboru

Navodi da prije zagrijavanja, kafu samo malo promiješajte, tek toliko da se kafa i šećer otope. Nakon toga je više ne dirate. Više miješanja znači manje pjene, a pjena je važna.

"Vatra mora biti niska. Nema žurbe sa kuhanjem. Ako ima više od jedne osobe, možete rasporediti pjenu u šoljice prije nego što rasporedite kafu, jer pjena je važna", poručio je u savjetu.

A što se tiče sastojaka? Za dobru crnu kafu je najbitnije fino mljeveno zrno."Naravno, kafa iz svježe otvorene vrećice će imati najbolji ukus", zaključio je. Ma kako je spremali, uživajte u svojoj šoljici i mirisu crne kafe koja nas ne ostavlja ravnodušnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak