Omiljeni kolač u Jugoslaviji: Donosimo recept za starinsku štrudlu s makom

2
Radiosarajevo.ba
Omiljeni kolač u Jugoslaviji: Donosimo recept za starinsku štrudlu s makom

Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od tijesta, a onda filuje makom koji se kuha sa mlijekom. Svaka domaćica bivše Jugoslavije je znala da spremi ovu ukusnu štrudlu.

Takođe, na trepzi u to doba je često mogla da se nađe i tjestenina sa orasima ili makom, kao jedan od neprevaziđenih specijaliteta. Naučite i vi da spremite štrudlu sa makom, omiljeni desert svih Jugoslovena.

Sastojci

'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane

Za tijesto:

  • 550 g brašna
    300 ml mlijeka
    30 g kvasca
    1 jaje
    1 žumance
    2,5 kašike šećera
    50 g putera

Za fil:

  • 500 g maka
    200 g šećera
    300 ml mlijeka

Za premaz:

  • 1 jaje

Priprema:

U mlijeko dodajte kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira, pa dodajte jaje i žumance koje ste prethodno umutili, a zatim i istopljeni puter. Sve sjedinite, pa sipajte prosijano brašno i umijesite tijesto.

Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20 minuta na toplom. Dobijeno tijesto podijelite na 3 dijela. U šerpu sipajte mlijeko i ostavite da provri, pa postepeno dodajte mak i šećer koji ste pomiješali.

Kuhajte još par minuta, uz neprestano miješanje. Svaki dio tijesta razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite fil preko. Urolajte, pa poredajte u pleh obložen pek papirom. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok ne porumene, piše Stvar ukusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak