Oduševite svoje najbliže: Napravite ukusan i slastan džem od dinje
Sezona dinja počela je već prošlog mjeseca, a do kraja avgusta možete uživati u ovom aromatičnom voću, koje na našim tržnicama se može naći po povoljnim cijenama.
Iskoristite prednosti naših tržnica i pripremite ukusan džem od dinja, koji će vas u zimskim mjesecima podsjećati na ljeto.
Na svaki kilogram dinje, pripremite pola kilograma šećera, sok od jedne narandže i jednog limuna.
Dinju narežite na šnite, ogulite, očistite od sjemenki, izrežite na komade.
U šerpu poredajte red dinje i red šećera, pa ostavite da odstoji nekoliko sati (ukoliko vam se žuri možete odmah krenuti na kuhanje).
Na laganoj vatri zagrijavajte dinju i šećer, a kada proključa, dodajte sok od narandže i limuna.
Kuhajte oko pola sata na laganoj vatri, uz neprestano miješanje.
Gotovu marmeladu dok je još vruća sipajte u čiste staklenke koje ste prethodno kratko sterilizirali kipućom vodom ili u rerni.
Čvrsto zatvorite i ostavite da se lagano ohladi, kako bi se stvorio vakuum.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.