Od osvježenja do zdravstvenih problema: Šta izaziva pretjerano konzumiranje lubenice?

0
Radiosarajevo.ba
Od osvježenja do zdravstvenih problema: Šta izaziva pretjerano konzumiranje lubenice?

Lubenica je pravo osvježenje u ovim ljetnim danima.

Osim što je vrlo ukusna, bogata je vitaminom A i C, kao i likopenom, antioksidansom poznatim po svojim dobrobitima za kardiovaskularno zdravlje.

Mnogima najdraže voće bogato je i vodom, što ga čini idealnim za hidriranost, osobito u vrućim ljetnim danima.

Goga Sekulić uhapšena na bh. granici: Razlog je pomalo nevjerovatan

Na šta treba pripaziti?

Međutim, nije dobro pretjerati s jedenjem lubenice jer može uzrokovati neugodne nuspojave. To su:

Probavne smetnje

Svakodnevno jedenje lubenice može dovesti do mučnina, rijetke stolice i žgaravice. Ovi problemi su uzrokovani visokim sadržajem FODMAP-a u lubenici.

FODMAP su fermentabilni ugljikohidrati koji su neprobavljivi ili se sporo apsorbiraju u tankom crijevu.

Povećanje šećera u krvi

Lubenica ima visok glihemijski indeks, što znači da može brzo podići šećer u krvi. Osobe s dijabetesom moraju paziti na količinu lubenice koju konzumiraju.

Međutim, glihemijsko opterećenje lubenice je nisko, što znači da male porcije neće izazvati veće probleme.

Alergijske reakcije

U rijetkim slučajevima, neki ljudi mogu biti alergični na lubenicu i doživjeti reakcije poput oteklina i problema s disanjem. U teškim slučajevima, alergijska reakcija može dovesti do anafilaksije, koja može biti opasna po život, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak