Obratite pažnju: Hrana se brže kvari ako pređete ovu temperaturu u frižideru
Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene tačke, bakterije se počinju eksponencijalno razmnožavati.
Na odgovarajućoj temperaturi frižidera, uređaj može održavati hranu hladnom i sigurnom za jelo danima ili sedmicama usporavajući rast bakterija. Alternativno, zamrzivači mogu održavati hranu svježom i spriječiti rast bakterija mjesecima - ponekad čak i neograničeno.
Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene tačke, bakterije se počinju eksponencijalno razmnožavati. Nije svaka od tih bakterija loša - ali nije ni svaka klica dobra. Kako za kvalitet vaše hrane tako i za smanjenje rizika od trovanja hranom, bilo bi mudro držati frižider na preporučenoj temperaturi i pridržavati se smjernica za dobro održavanje frižidera.
Ponovno brojanje glasačkih listića u ovom bh. gradu: Rok za podnošenje zahtjeva ističe večeras
Prema istraživačima sa Univerziteta RMIT u Australiji, većina ljudi pogrešno tumači rok upotrebe frižidera. Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17% ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim od toga.
"Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba uvjeta dovode do kvarenja hrane", navodi dr. Bhavna Mida.
Ove namirnice nikako ne bi trebali zamrzavati: Neke od njih mogu biti veoma opasne po zdravlje
Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču, često moraju baciti hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature hfrižidera i zamrzivača u 56 domova.
Istraživači su primijetili da su neke police bile visoke i do 10 stepeni, dok su druge pale čak i do -1 stepen. Međutim, domaćinstva s djecom su često imala promjenjive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.
Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svjesna da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u frižideru viša od standardne. Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43% zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stepeni do -20 stepeni.
Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima. "Mnoga domaćinstva koja smo intervjuisali, dala su oprečne informacije o tome koliko dugo se hrana može čuvati u frižideru. Mnogo ostataka i nekuhanog mesa je bačeno samo zato što nije sigurno za konzumiranje", naveli su. Gotovo polovica zamrzivača domaćinstava koja su sudjelovala, bili su topliji ili hladniji od predloženog temperaturnog raspona, piše Real Simple.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.