Nova studija iznosi zapanjujuće podatke: Dva pića koja svi vole umanjuju rizik za karcinom?

0
Radiosarajevo.ba
Nova studija iznosi zapanjujuće podatke: Dva pića koja svi vole umanjuju rizik za karcinom?

Konzumiranje šoljice kafe tokom dana moglo bi da pruži određenu zaštitu od uobičajenih karcinoma koji pogađaju usta, grlo i govornu kutiju, prema novoj studiji.

Istraživači u SAD-u prikupili su više od 25.000 zapisa u 14 prethodnih studija, procjenjujući ih zajedno kako bi utvrdili šta se ističe u ishrani pojedinaca s različitim tumorima glave i vrata.

Njihovi rezultati pokazuju da bi više od četiri šoljice kafe sa kofeinom svaki dan mogle smanjiti vaše šanse za razvoj raka glave ili vrata za čak 17 posto. Za one koji ne vole buku kofeina, ili koji više vole da započnu dan sa engleskog doručka ili Earl Greya, postoje i neke dobre vesti u analizi Međunarodnog konzorcijuma za epidemiologiju raka glave i vrata.

Održan sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH: Predložene hitne mjere za klizište na Širokači

Pokazalo se da ono što uđe u naša usta može izazvati mutacije koje uzrokuju tumor na putu do našeg želuca i pluća. Oni koji koriste duvanske proizvode imaju 10 puta veći rizik od razvoja karcinoma skvamoznih ćelija glave i vrata (HNSCC), pri čemu se rizici povećavaju u zavisnosti od količine alkohola konzumiranog svakog dana.

S druge strane, popularni napici kao što su čaj i kafa sadrže moćne antikancerogene i protuupalne tvari koje potencijalno mogu zaštititi one koji piju od nekih efekata koji su kancerogeni.

Istraživanja o ovoj temi su nejednaka, a neke studije nagovještavaju da bi svakodnevna konzumacija kafe srednje do visoke razine mogla imati neke zaštitne efekte, za razliku od drugih koji nisu vidjeli veliki utjecaj na prevenciju raka u području usta i grla. Slično, čaj je također bio povezan sa smanjenim rizikom od raka glave i vrata u nekim studijama, ali ne i u drugim.

Koristeći ažurirani skup slučajeva i kontrola i udruživanjem većeg broja zapisa koji uključuju više od 9.500 slučajeva raka glave i vrata i gotovo 16.000 kontrola, istraživači su nastojali potvrditi preciznu vezu između konzumiranja kafe i čaja i raka tkiva.

Na konkretnijoj razini, oni koji su popili četiri šoljice ili više kafe s kofeinom imali su 30 posto manji rizik od razvoja raka u ustima i 22 posto manji rizik od raka u grlu. Uzimanje oko 3 do 4 šoljice dnevno smanjilo je šanse za rak u donjim krajevima grla za oko 40 posto.

Kafa čak i ne mora biti kofeinska da bi se dobila neka vrsta koristi. Ne pijenje kofeina povećava šansu za rak usne šupljine za 25 posto. Čaj je bio povezan sa skoro 30-postotnim smanjenjem raka donjeg grla, iako pijenje druge ili treće šolje čaja može povećati šanse za 38 posto veće šanse za rak larinksa.

Loše vijesti za ljubitelje kafe u BiH, cijene u porastu: Evo koliko bi mogla koštati u kafiću

Nije jasno zašto je došlo do ovog preokreta, iako su prošla istraživanja otkrila da temperatura vašeg napitka može igrati ulogu u pokretanju kancerogenih promjena, što implicira da je odnos između popularnih toplih napitaka i našeg zdravlja kompliciran faktorima izvan hemijskog sastava.

Karcinomi glave i vrata su u opadanju u mnogim bogatijim zemljama svijeta jer vakcine protiv humanog papiloma virusa štite veliki dio stanovništva od jednog od najčešćih pokretača bolesti.

Ipak, u zemljama bez lake i pristupačne zdravstvene zaštite, karcinomi glave i vrata predstavljaju rastući teret bolesti koji opravdava efikasne javnozdravstvene akcije kako bi ga držali pod kontrolom.

Mršajte uz kafu: Uz zdravi dodatak ubrzat ćete metabolizam, a kilogrami će se smanjivati

Gotovo 900.000 slučajeva dijagnostikuje se svake godine, a godišnji mortalitet je blizu polovine te brojke. Mnogi koji prežive rizikuju iscrpljujuće deformitete koji im uskraćuju sposobnost komunikacije ili žvakanja i gutanja hrane.

"Iako je bilo prethodnih istraživanja o konzumaciji kafe i čaja i smanjenom riziku od raka, ova studija je istakla njihove različite efekte na različite pod-lokacije raka glave i vrata, uključujući zapažanje da čak i kafa bez kofeina ima pozitivan uticaj", kaže Univerzitet epidemiologa Yuan-Chin Amy Lee iz Jute, piše ScienceAlert.

"Navike pijenja kafe i čaja su prilično složene, a ovi nalazi podržavaju potrebu za više podataka i daljim studijama o utjecaju koji kafa i čaj mogu imati na smanjenje rizika od raka."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak