Nije dovoljno samo pomirisati mlijeko: Kako prepoznati da li je zaista pokvareno?
Mnogi su se našli u situaciji da otvore frižider s nadom da će započeti dan šoljicom kafe ili zdjelom žitarica, samo da otkriju kako je posljednja boca mlijeka prošla svoj rok upotrebe.
I dok je mnogima primamljivo da mlijeko samo pomirišu i zaključe da je sigurno za konzumaciju, stručnjaci savjetuju da je ova navika pogrešna i potencijalno opasna.
Prema preporukama Agencije za sigurnost hrane, tzv. "sniff test", provjeravanje mirisa, nije pouzdana metoda za utvrđivanje sigurnosti mlijeka s oznakom "upotrijebiti do". Naime, mikroorganizmi koji uzrokuju trovanje hranom često ne proizvode neugodan miris, što znači da mlijeko može izgledati i mirisati normalno, a ipak biti opasno za konzumaciju.
Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice
Mlijeko koje ima oznaku "najbolje upotrijebiti do" može se provjeravati mirisom i izgledom, jer se tada govori o kvaliteti, a ne sigurnosti proizvoda. Međutim, i u tom slučaju treba biti oprezan i obratiti pažnju na pojavu plijesni, promjene teksture ili neuobičajen ukus. Hrana s ovakvom oznakom može se konzumirati i nakon naznačenog datuma, ali je moguće da više neće biti istog kvaliteta.
Za one koji žele produžiti vijek trajanja mlijeka i smanjiti bacanje hrane, stručnjaci savjetuju zamrzavanje. Neotvoreno mlijeko može se zamrznuti u originalnom pakovanju i do šest sedmica. Osim toga, važno je mlijeko stalno držati na temperaturi između 0°C i 4°C, bez prekidanja tzv. "hladnog lanca" između prodavnice i kuće.
Pravilnim skladištenjem i poštivanjem rokova upotrebe, moguće je ne samo spriječiti bacanje hrane, već i izbjeći moguće zdravstvene probleme. Stoga je preporuka da se uvijek provjeravaju deklaracije i da se s hranom ne rizikuje, bez obzira na prvi dojam.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.