Nije bez razloga maslina u čaši martinija
Iako svi znaju za blagotvorne sastojke maslinovog ulja, malo se govori o tome koliko je plod masline zdrav. Kako pokazuje istraživanje hrvatskih naučnika, flavonoid iz maslina - oleuropein, ima antioksidativno, protuupalno i hepatoprotektivno djelovanje.
Plod masline, pomalo marginaliziran u javnosti u usporedbi s maslinovim uljem, bogat je izvor flavonoida, među kojima su najzastupjeniji oleuropein i hidroksitirosol.
Oleuropein, spoj koji upravo maslinama daje karakterističan gorak okus, prisutan također u velikim količinama u listu masline, posjeduje brojne blagotvorne učinke na organizam, među kojima se ističu antioksidativno, protuupalno, antitumorsko, antimikrobno, antivirusno, antiaterogeno, hipolipidemično i hipoglikemijsko djelovanje.
Nedavno istraživanje pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Domitrovića, provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i prezentirano u uglednom znanstvenom časopisu Pharmacological Research, pokazalo je da oleuropein ima snažno hepatoprotektivno djelovanje.
U eksperimentu provedenom na miševima, oleuropein je pokazao preventivni i naročito izražen terapijski učinak kod oštećenja jetre izazvanog tetraklorugljikom, jednim od najsnažnijih otrova za jetru. Oleuropein je smanjio oksidativni stres, upalu i razvoj fibroze u jetri, te potaknuo sintezu proteina uključenih u zaštitu ćelija jetre.
Provedeno istraživanje ukazuje na to da konzumacija maslina pomaže u zaštiti jetre, ali isto tako može pospješiti oporavak jetre kod njezinog oštećenja.
S obzirom na sadržaj oleropeina u maslinama (2-14%), preporučen dnevni unos kojim bi se mogao ostvariti pozitivan učinak na organizam je oko 200 grama.
"Nije bez razloga maslina u čaši martinija.", kaže dr. Domitrović za magazin.net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.