Neurolog otkriva: "Ovaj sastojak u kafi može značajno utjecati na zdravlje mozga"

0
Radiosarajevo.ba
Neurolog otkriva: "Ovaj sastojak u kafi može značajno utjecati na zdravlje mozga"

Mnogi konzumiraju kafu ujutro kako bi se prije razbudili i odradili obveze uspješno. Želite li uživati i pritom poduprijeti zdravlje mozga, u vaš omiljeni napitak biste trebali dodati cimet.

Prema dr. Shaheenu Lakhanu, neurologu iz Miamija, kafa je puno više od običnog pića.

"Mogu sa sigurnošću reći da kafa nudi nekoliko značajnih prednosti za zdravlje mozga. Kofein, primarni aktivni spoj u kafi, djeluje kao stimulans koji pojačava budnost, poboljšava koncentraciju i može potaknuti kratkoročno pamćenje", objašnjava.

Uhapšena žena u Beogradu za kojom je tragao Interpol

Kako cimet s kafom može pomoći u jačanju zdravlja mozga?

"Budući da je kafa solidan izvor antioksidansa, ona također može pomoći u zaštiti stanica mozga od oksidativnog stresa, što može pomoći u smanjenju rizika od degenerativnih bolesti mozga, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest", dodaje dr. Lakhan.

Neke studije su pokazale da redovita konzumacija kafe može imati zaštitne učinke na mozak i potencijalno smanjiti rizik od moždanog udara.

Koliko god kafa sama po sebi bila moćna za zdravlje mozga i kogniciju, dodavanjem nekoliko mrvica cimeta, njene prednosti (da ne spominjemo okus) mogu se podići na višu razinu.

Kardiologinja govori da je ovo voće dobro za vaš kardiovaskularni sistem: Ukusno je i zdravo

"Cimet sadrži spojeve koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što je ključno za održavanje stabilne kognitivne funkcije tokom dana. Također je bogato antioksidansima i ima protuupalna svojstva koja bi mogla pridonijeti dugoročnom zdravlju mozga," objašnjava dr. Lakhan.

Šta treba preskočiti

Cimet uz kafu je jednostavan trik da unaprijedite jutarnji napitak, a ova kombinacija se također preporučuje i kao podrška za zdravlje crijeva. Da biste šolju kafe učinili što zdravijom odustanite od umjetnih zaslađivača, koji negativno utječu na crijevne bakterije, a time indirektno i na zdravlje mozga.

"Bilo bi dobro da se odreknete i kremastih dodataka s okusom koji se često stavljaju u kafu. Mnogi od njih sadrže velike količine dodatnog šećera i nezdravih masti, što može pridonijeti upalama i potencijalno povećati rizik od slabljenja moždanih funkcija tokom vremena", tvrdi doktor za Wellandgood, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak