Neodoljivi desert: Kremasta voćna torta vrlo jednostavna za pripremu
Ako ste ljubitelj plazme, voća i fine kreme s okusom bijele čokolade, ova tortica je pravi izbor za vas.
Kombinacija hrskave podloge, sočnih višanja, kremaste smjese i dekadentnog ganaša čini ovu tortu neodoljivim desertom koji će oduševiti svakog ljubitelja slatkiša. Priprema je jednostavna, a rezultat je savršen.
Podloga
Za početak, pripremite podlogu od plazme koja daje torti posebnu teksturu i bogatstvo okusa. Za podlogu će vam biti potrebno:
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
- 300 g mljevene plazme
- 120 g otopljenog maslaca
- 150 ml mlijeka
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašika Nutele
Sve ove sastojke sjedinite i dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim je utisnite u kalup promjera 22 cm, poravnajte je i stavite u frižider da se ohladi dok pripremate filove.
Fil s višnjama
Sljedeći korak je priprema sočnog fila od višanja koji će torti dodati sočnost i svježinu. Za fil s višnjama potrebni su:
- 250 g višanja
- 1-2 kašike šećera
- 50 ml vode
- 1 vrećica želatina
- 4 kašike hladne vode
U posudu stavite višnje, šećer i vodu te stavite na tihu vatru da se šećer otopi. U međuvremenu, želatin razmutite s hladnom vodom i ostavite da nabubri, a zatim ga zagrijte dok ne postane tečan. Dodajte želatin u višnje i kuhajte još nekoliko minuta. Ostavite da se smjesa prohladi, a zatim je prelijte preko ohlađene podloge s plazmom. Tortu vratite u frižider dok pripremate sljedeći fil.
Fil sa slatkom pavlakom i bijelom čokoladom
Za bogat kremasti fil koji će se savršeno slagati s višnjama, potrebni su:
- 200 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 100 g otopljene, prohlađene bijele čokolade
- 90 g kisele pavlake
Prvo, otopite bijelu čokoladu na pari i ostavite je da se prohladi. Zatim umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodajte kiselu pavlaku i dobro sjedinite mikserom. Na kraju, dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i sve dobro promiješajte kašikom. Prelijte ovaj fil preko fila s višnjama, poravnajte i vratite u frižider na nekoliko sati da se ohladi i stegne.
Ganaš
Za završni dodir, pripremite bogat ganaš koji će tortu obaviti u savršenu čokoladnu glazuru. Za ganaš će vam biti potrebni.
- 100 g Milka čokolade
- 50 g bijele čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Zagrijte slatku pavlaku, sklonite je s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, a zatim sve dobro izmiješajte. Prelijte ganaš preko torte i ostavite da se sve stegne, najbolje preko noći u frižider.
Ova torta je prava poslastica koja spaja sve najukusnije sastojke u jedinstvenoj kombinaciji. Savršen je izbor za sve ljubitelje plazme, višanja i bijele čokolade. Ako želite impresionirati svoje goste ili jednostavno uživati u ukusnom desertu, ne propustite pripremiti ovu tortu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.