Neobičan recept za kolačiće: Pronađen je na egipatskoj keramici, a Kleopatra im nije mogla odoljeti

0
Radiosarajevo.ba
Neobičan recept za kolačiće: Pronađen je na egipatskoj keramici, a Kleopatra im nije mogla odoljeti

Jelovnici slavnih historijski osoba oduvijek su intrigirali javnost.

Nekada su većini ljudi bili nedostupni - naročito u vrijeme kada su začini i namirnice poput bibera, cimeta ili čokolade bili basnoslovno skupi zbog teškog i rizičnog transporta, a danas se nalaze na polici svake trgovine.

Za ove vruće dane, kada se nikome zbog kolača ne da paliti rernu, mogli biste probati Kleopatrine kolačiće, koji su se izvorno nazivali slatkišima od tigrovog oraha, ali su ponijeli ime po faraonki koja ih je navodno jako voljela.

Litijumska groznica i mi: Šta se plaća baukom "islamističke tendencije" u BiH?

Recept za ove kolačiće mnogo je stariji od Kleopatre: pronađen je na ulomku egipatske keramike, a zapisan je hiljadu i pol godina prije nove ere.

Sastojci

Potrebno je 20 dekagrama običnog brašna, 20 kašika vode i 20 dekagrama suhog voća, datula i spomenutih tigrovih oraščića, koji se mogu nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane, piše Slobodna Dalmacija.

Poslužit će i neki drugi orasi ako nema tigrovih, koji zapravo i nisu orasi, nego sitni gomolji. U Egiptu su tigov orah veoma poštovali (pronađen je u mnogim grobnicama), a danas nutricionisti ponovno otkrivaju njihov blagotvoran utjecaj na jačanje imuniteta, regulaciju šećera u krvi i zdravlje srca. Navodno imaju i afrodizijačka svojstva, premda ih suvremeni poljoprivrednici često tretiraju kao korov.

Dakle, brašno, vodu, te nasjeckanje datule i orahe pomiješati, začiniti cimetom i oblikovati kuglice. Kuhaju se u kipućem medu nekoliko minuta, a kada se ohlade poslužuju se ukrašene zrnima šipka. Jednostavnija varijanta je izblendati datule i orahe (dotati malo vode ako je smjesa previše gusta), začiniti cimetom, umočiti u med te uvaljati u mljevene orahe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak