U palačinke umjesto kisele vode dodajte ovu namirnicu: Biće sočne čak i drugi dan
Palačinke se brzo prave, a toliko brzo i nestaju, međutim ponekad se ipak desi da ostane po koji komad koji biste voljeli da pojedete kasnije ili, recimo, ponesete na posao. I tu se javlja glavni "problem" – kada se palačinke ohlade postaju žilave i bezukusne.
Zato vam donosimo nekoliko trikova pomoću kojih će biti vazdušaste, mekane i ukusne, jednako kao kada ste ih tek ispekli. Glavna tajna je u sodi bikarboni – samo mala količina će doprinijeti da i dan poslije uživate u omiljenoj poslastici.
Još jedan trik pomoću kog će palačinke i sutradan biti meke i svježe odnosi se na posudu u kojoj ćete ih čuvati, piše Krstarica.
Objavljen Izvještaj Evropske komisije o BiH: Pročitajte šta piše
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml mlijeka
- 250 ml vode
- 200 gr brašna
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike ulja
- Ulje za premazivanje tave
Priprema:
Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmiješajte.
Tavu za palačinke zagrijte na maksimalnoj temperaturi, a onda je smanjite malo. Pecite palačinke, redajte ih jednu na drugu, a sud na kome su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
Palačinke filujte slatkim ili slanim nadjevom po želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.