Ne ostavljajte luk na ovo mjesto: Kuharica otkrila najbolje mjesto za čuvanje povrća
Iako se mnogima čini logičnim staviti svo povrće u ladicu frižidera, kada je riječ o luku i bijelom luku, to je zapravo jedna od najgorih stvari koje možete učiniti.
Ove neizostavne kulinarske namirnice mnogo brže propadaju kada su izložene hladnoći, pri čemu se škrob pretvara u šećer, pa postaju mekane i vlažne.
Umjesto frižidera, luk i bijeli luk najbolje je skladištiti na suhom, sjenovitom i prozračnom mjestu – poput kuhinjskog ormarića ili ladice dalje od vlage i direktne svjetlosti. U idealnim uslovima, pravilno uskladišteni mogu trajati i do šest mjeseci.
U BiH zatvorena prva benzinska pumpa NIS-a zbog američkih sankcija
Kuharica Camille Hoffmann iz platforme "Cook’n and Eat’n" podijelila je jednostavan trik koji produžava svježinu luka i bijelog luka "čak duplo duže". Kako navodi britanski Express, ključ je u papirnoj vrećici s rupicama.
"Otpad od luka značajno se smanjio otkako sam naučila ovaj mali trik. Riječ je o jedinstvenom načinu skladištenja – papirne vrećice, bušilica za papir i malo truda", objasnila je Hoffmann. Papirna vrećica upija vlagu, dok rupice omogućavaju cirkulaciju zraka, što čuva luk i bijeli luk suhima i svježima.
Preporučuje se da se vrećice napune do pola, označe, a zatim nekoliko puta presaviju i pričvrste spajalicom. Ova metoda, poznata kao "metoda papirne vrećice", može produžiti trajanje luka i bijelog luka od tri do šest mjeseci – daleko nadmašujući plastičnu ambalažu iz prodavnica.
"Moj luk bez problema traje dva do tri mjeseca, i obično ga baš tada i potrošim", dodala je Camille.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.