Ne bacajte stare jabuke: Iskoristite ih za brze pitice sa cimetom
Imate jabuke koje već danima stoje na kuhinjskom stolu, polako venu i gube sjaj? Umjesto da završe u smeću, pretvorite ih u neodoljivu domaću poslasticu.
Ove pitice s jabukama gotove su za samo 15 minuta, a spoj su topline, mirisa cimeta i hrskavog lisnatog tijesta. Bez razvlačenja, bez komplikacija – savršeno rješenje za one trenutke kad želite nešto slatko, a nemate puno vremena.
Sastojci
2 šolje oguljenih i sitno isjeckanih jabuka (bilo koja vrsta)
2 kašike smeđeg šećera
¾ kašičice mljevenog cimeta
2 lista lisnatog tijesta (odmrznuta)
3 kašike biljnog mlijeka
3 kašike kristal šećera
Nastavlja se saga Aca vs. Mile, Lukas tvrdi da mu Dodik prijeti: "Nacrtao si mi metu na čelo"
Priprema
Zagrijte rernu na 230°C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje.
U posudi pomiješajte jabuke, smeđi šećer i cimet.
Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu oko 3 mm i izrežite na 12 kvadrata (10x10 cm). Na svaki kvadrat stavite po 2 pune kašike fila, preklopite dijagonalno u oblik trougla i viljuškom pritisnite ivice.
Starinski kolači koji se tope u ustima: Trouglići s orasima iz nanine kuhinje
Na vrhu svakog trougla napravite po tri mala proreza, pa ih pažljivo prebacite na pleh. Premažite ih biljnim mlijekom i pospite šećerom.
Pecite 12–15 minuta, dok ne porumene i ne postanu hrskave. Ostavite da se hlade 10 minuta prije posluživanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.