Nauka potvrdila: Ove namirnice mogu vam produžiti život i do 10 godina
Svaki put kad osjetimo glad ili žudnju, pred nama se postavlja izbor: konzumirati hranu koja nam se preporučuje kao zdrava ili potražiti ukusnu hranu. Ti izbori nisu uvijek laki ili uvijek mogući, ali istraživanja pokazuju da konzumiranje zdravije hrane može imati značajne zdravstvene beneficije, posebno dugoročno.
Novo istraživanje koje analizira podatke o unosu hrane i zdravstvenim ishodima gotovo pola miliona stanovnika Velike Britanije otkrila je da prelazak na zdravu ishranu - i pridržavanje toga - može produžiti život za do 10 godina. Odlične vijesti! Ako si to možete priuštiti.
Tim, predvođen Larsom Fadnesom, istraživačem javnog zdravlja sa Univerziteta u Bergenu u Norveškoj, modelirao je očekivano trajanje života za oko 467.354 ljudi koji su dokumentirali svoje prehrambene navike kao dio dugogodišnjeg istraživanja UK Biobank, koje je započelo 2006. godine.
Jasmila Žbanić: Emerik Blum je napravio čudo, a mi smo uspjeli da ga uništimo
Istraživači su sudionike grupisali na temelju njihovih prehrambenih navika i pratili kako su se te navike mijenjale tokom vremena. Identificirali su prosječne i nezdrave jeditelje, kao i ljude čiji je unos hrane odgovarao smjernicama UK-ovog "Eatwell Guide" i druge koji su konzumirali prehranu koju istraživači nazivaju "dijetom dugovječnosti".
Nakon prilagodbe za pušenje, alkohol i tjelesnu aktivnost, istraživači su otkrili da su muškarci i žene u dobi od 40 godina koji su dugoročno prešli s nezdrave prehrane na praćenje preporuka "Eatwell Guide" dobili otprilike 9 godina životnog vijeka.
Zaštitite se od bolesti uz ova 4 napitka: Pijete li ih?
Oni koji su zamijenili gazirane napitke i prerađeno meso u korist dijete bogate cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, voćem, povrćem i umjerenim količinama ribe (takozvana dijeta dugovječnosti) dodali su dodatnih 10 godina životnog vijeka.
Manji dobici u očekivanom trajanju života vidjeli su se kod ljudi koji su već jeli prosječnu prehranu ili kod onih koji su poboljšali svoje prehrambene navike kasnije u životu.
"Što su veće promjene prema zdravijim prehrambenim uzorcima, to su veći očekivani dobitci u očekivanom trajanju života", objašnjava tim u svom objavljenom radu.
"Nije iznenađujuće da su predviđeni dobitci u očekivanom trajanju života manji kada se promjena prehrambenih navika pokreće u starijoj dobi, ali su i dalje značajni."
Osobe starosti 70 godina mogle bi ipak produžiti svoje očekivano trajanje života za oko 4 do 5 godina ako bi dugoročno prešle na zdravu prehranu, bilo u skladu s "Eatwell Guide" ili 'dijetom dugovječnosti', otkrili su istraživači.
Upala koja može biti okidač za Alzheimera, a ljudi to ne znaju: Krene u četrdesetima i pedesetima
Istraživanja prije ovog pokazala su kako različiti uzorci zdrave prehrane koji slijede smjernice prehrambenih vlasti povećavaju šanse za duži život među građanima, piše Science alert.
Istraživači ističu ulogu poreza na hranu i subvenciju, koje imaju za cilj da zdravu hranu učine povoljnijom od nezdravih opcija. Istraživanje iz 2017. godine procijenilo je da bi takve politike oporezivanja nezdravih predmeta poput gaziranih pića, dok istovremeno subvencioniranje zdravih opcija, mogle spasiti 60.000 života svake godine.
Unaprjeđenje okoline hrane u školama i radnim mjestima, uklanjanje automata i nudeći više zdravih opcija, također bi moglo značajno utjecati na zdravlje ljudi - a ne da ne spominjemo planetu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.