Najjednostavniji ručak za vikend: Špageti s tunjevinom
Ovo jednostavno jelo poznati je italijanski specijalitet, a njegov je karakterističan okus već omiljen širom svijeta. Iako mnogi tvrde da je sav čar u sosovima, nije naodmet iznenađivati tjesteninom.
Stoga je tjestenina sa salsom i tunom jednostavno, a bogato jelo ukoliko ste ljubitelj mediteranskih nota.
Sastojci za 4 osobe:
- 2 češne bijelog luka
- 4 kašike maslinova ulja
- 390 g sjeckanog paradajza
- 1 kašikica Vegete
- 160 g tuna komada u biljnom ulju
- ½ kašikice bosiljaka
- ¼ kašikice crnog bibera mljeveni
- 400 g Tjestenine špageti s jajima
- ribani parmezan
- Morska sol
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema
- U tavu na lagano ugrijano ulje stavite na pola narezane češnje bijelog luka. Kad se bijeli luk blago zažuti, izvadite ga iz tave.
- Na ulje stavite sjeckani paradajz i Vegetu pa pirjajte dok dio tekućine ne ispari. Zatim pomiješajte ocijeđenu tunu, bosiljak, crni biber i posolite po potrebi.
- Sve još vrlo kratko pirjajte te pospite s peršunom.
Posluživanje
Sos prelijte preko kuhanih i ocijeđenih špageta te pospite parmezanom, piše Coolinarika.
Masovni ruski napad na Božić: Poljska podigla borbene avione, hiljade ljudi traže skloništa
Jedan mali savjet prije posluživanja:
Kako biste jelo od tunjevine mogli poslužiti i onda kad ukućani ne sjede istovremeno za stolom, važno je tjesteninu skuhati "al dente".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.