Najbrži nedjeljni ručak: Krompir gulaš u pretis loncu
Nedjelja je i u većini domova najčešće nedostaje vremena za mnogo toga...
Kako bi vam olakšali nedjeljne obaveze, predlažemo vam da danas za ručak napravite brzi, jeftini i slasni krompir-gulaš u pretis loncu, koji će, sigurni smo, postati čest izbor na vašoj trpezi.
Sastojci:
Novi problemi s vodosnabdijevanjem u Sarajevu: Kvar u ovom dijelu grada, oglasio se ViK
1 kg krompira
2 mrkve (ili, još bolje, jedna veza tzv. "zeleni")
1 crveni luk
4 režnja bijelog luka
300-400 gr. mesa (junetina, piletina...šta god vam je po volji)
200gr pasiranog paradajza
1 kašika aleve paprike
so i biber
ulje
Tradicionalno bosansko jelo: Recept za najbolju krajišku kvrgušu
Priprema:
Isjeckajte luk i dinstajte ga kratko na ulju (dok ne "zacakli"). Kako bi izvukli ono najbolje od luka, predlažemo vam da stavite i prstohvat šećera dok ga dinstate.
Dodajte meso i često miješajte. Dodajte nasjeckane mrkvu, korijen peršuna, celer ("zelen") i kad se meso počne lijepiti za dno pretis lonca, dodajte šolju vode.
Ogulite krompir, narežite ga na veće kocke i ubacite u pretis.
Dodajte bijeli luk, pasirani paradajz, alevu papriku, so i biber, sačekajte da provri i zatvorite pretis. Kuhajte 20-ak minuta.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.