Najbolji voćni desert: Najmanje šećera i kalorija, a ukusno je

0
Radiosarajevo.ba
Najbolji voćni desert: Najmanje šećera i kalorija, a ukusno je

Voće i povrće trebalo bi na dnevnoj bazi biti na našem jelovniku, no istini za volju, mnogi to malo zapostavljaju.

Voće sadrži puno hranjivih tvari, minerale i vlakna, a može biti i tvoja dnevna doza šećera. Neke vrste voća sadrže manje šećera od drugih što bi ti moglo biti važno nastojiš li ograničiti unos šećera.

Zato otkrivamo koje bi voće moglo biti najbolje za tvoje zdravlje. Osiguravaju hranjive tvari, a nisu preslatki što je dobro i u pogledu kontrole šećera u krvi. Evo o kojim se vrstama voća radi.

Prva reakcija Dragana Bursaća nakon tragedije u Sanskom Mostu: "Zlo se desilo..."

Grejp, limun i limeta

Krenimo od ova tri agruma. Vjerovatno ih ne jedeš same bez ičega, no vjerujemo da ih barem povremeno uvrstiš u doručak, ponajviše svježe voćne sokove. To nastavi činiti jer grejp, limun i limeta dolaze s nutritivnim prednostima.

Imaju relativno malo šećera, a obiluju vitaminom C koji ti pomaže u jačanju imunološkog sistema. Polovica grejpa sadrži 8,5 grama šećera što nije puno pa je sjajan odabir za osobe s dijabetesom, ali i sve ostalo. Osim toga, jedna je studija pokazala da redovito konzumiranje grejpa čak može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2 pa ga nastoji uključivati u obroke.

Dakako, limun je sjajan izbor jer sadrži samo dva grama šećera, a puno vlakana. Slično je i s limetom koja ima još manje šećera, piše Žena.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak