Najbolje nam miriše u jesen: Pita od jabuka kao u američkim filmovima
Jabuke su nam dostupne tokom cijele godine, pa famozni američku pitu s jabukama, bez koje rijetko da može proći koji holywoodski film, možemo pripremati uvijek.
No, najljepše nam miriše u jesen. Evo kako pripremiti perfektno tijesto za tipičnu, okruglu američku pitu te još poneki zgodan savjet oko pripreme samog nadjeva s jabukama. Mirisne jabuke neodojlive su čak i ovako, preko ekrana.
Sastojci:
Tijesto
250 g oštro brašno
1 kašikica soli
150 g maslaca
Nadjev
5 kom jabuka (cijela)
150 g šećer, kristal
30 g oštro brašno
pola kašikice cimeta
pola kašikice muškatnog oraščića
prstohvat soli
20 g maslaca
Priprema
Brašno stavite u veliku zdjelu pa dodajte sol. Omekšali maslac narežite na kockice, dodajte ga u brašno i sve dobro miješajte uz pomoć špatule dok ne postignete mrvičastu strukturu. Ulijte malo hladne vode i nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete čvrsto i glatko tijesto.
Pobrašnite radnu površinu i tijesto oblikujte u kuglu. Zatim tijesto prepolovite i oba dijela zamotajte u plastičnu foliju. Pustite ga da odmara oko 30 minuta.
U međuvremenu ogulite jabuke. Izrežite ih na četvrtine pa očistite od jezgre i koštica. Očišćene jabuke narežite na još tanje kriške. U posudu stavite šećer, brašno, mljeveni cimet te naribajte muškatni oraščić. Sve sastojke promiješajte pa dodajte narezane jabuke. U nadjev možete dodati i malo limunova soka ili ekstrakt vanilije, ako želite. Ponovno pobrašnite radnu površinu pa na njoj razvaljajte oba komada tijesta. Neka budu malo širi od promjera posude za pečenje, piše gastro.24sata.hr.
Položite vatrostalnu posudu na tijesto i nožem odrežite višak. Tijesto namotajte na drveni valjak, tako ćete ga lakše prebaciti u posudu za pečenje. Rukama pritisnite tijesto uz rubove vatrostalne posude. Potom dodajte nadjev od jabuka i ravnomjerno ga rasporedite. Jabuke pospite kockicama omekšalog maslaca.
Sada poklopite vašu pitu, odnosno stavite drugi dio tijesta preko nadjeva. Uz pomoć plastične ili drvene kuhače oblikujte valoviti rub koji je karakterističan za ovakve pite. Nožem zarežite poklopac pite na nekoliko puta pa ukrasite listićima koje ste napravili od viška tijesta. Aluminijskom folijom zamotajte rub pite i stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 180 stupnjeva Celzijusa. Nakon 40 do 50 minuta uklonite foliju pa vratite pitu u pećnicu na još 15 minuta. Ohladite pitu prije posluživanja pa uživajte u sočnom desertu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.