Mogu smanjiti upale i spriječiti mnoge bolesti: Zašto bismo trebali jesti kupine?
Nekada su kupine važile za sezonski užitak, a danas ih u prodavnicama možemo naći tokom cijele godine.
Osim što su ukusna užina, imaju mnogo koristi za naše zdravlje zahvaljujući brojnim hranljivim materijama koje sadrže, prenosi Klivlendska klinika.
Kako objašnjavaju dijetetičari, kupine su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.
'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane
Ovi hranljivi sastojci su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, a trenutna istraživanja pokazuju da antioksidansi u kupinama mogu smanjiti upale i spriječiti mnoge bolesti, uključujući i rak. Kupine su također niskokalorične, a samo jedna šaka sadrži samo 43 kalorije.
Stručnjaci navode da ovu namirnicu treba konzumirati što češće prije svega zbog njenih zdravstvenih koristi. Naime, kako kažu, dobrobiti koje donosi redovna konzumacija kupina su sljedeće:
- Smanjenje upale u tijelu
-
Ubrzanje metabolizma
-
Dovode do gubitka težine
-
Čiste krv
-
Ublažavanje lošeg varenja
-
Smanjenje rizika od bolesti srca i vaskularnog sistema
Osim što ih jedu kao zdravu užinu, kupine su odlične i kao dodatak jogurtu za doručak ili voćnoj salati za večeru, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.