Mogli biste se otrovati od ostataka riže ako je ne spremite u frižider
Treba znati da je riža jako podložna kvarenju. To nema veze s načinom na koji je podgrijavate, već je direktno povezano s načinom na koji ćete je pohraniti. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu prouzročiti trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.
Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža ostane stajati, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.
Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga je stavite u frižider.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.