Mnogi prave ovu grešku: Nikada ne sipajte kafu u ključalu vodu
Kafa je jedan od najpopularnijih toplih napitaka na svijetu. Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez nje, neki je piju samo zbog 'doze kofeina', dok drugi više vole da izdvoje vrijeme i uživaju u njoj.
Britanski list Daily Mail konsultovao je nekoliko stručnjaka kako bi otkrio najbolji način pripreme crne kafe za maksimalno uživanje.
Iako se metode pripreme kafe razlikuju, većina ljudi prati jednostavan postupak. Međutim, u želji da se što brže razbude uz pomoć ovog magičnog napitka, često prave greške birajući najbrži način pripreme
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Najčešća greška: Dodavanje kafe u ključalu vodu
Najveća greška koju ljudi često prave jeste dodavanje kafe čim voda proključa. Istina je da ključala voda može djelimično 'spržiti' kafu, što utječe na njen ukus. Kada voda proključa, idealno je sačekati 30 do 60 sekundi, a tek potom dodati kafu.
Kvalitet vode i odnos kafe i vode
Također je važno znati da kvalitet vode iz česme varira u zavisnosti od lokacije, što može utjecati na okus kafe. Stručnjaci preporučuju pripremu kafe sa filtriranom vodom. Ključan je i odnos između kafe i vode – optimalno je koristiti 70 g kafe na litar vode.
Kafa ne podnosi vlagu i mirise druge hrane iz kuhinje, zbog čega je treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi, daleko od frižidera i izvora mirisa.
Stručnjaci ističu da nije neophodno ulagati u skupe aparate za kafu – obična džezva je sasvim dovoljna, ali je ključno izabrati kvalitetnu kafu.
Poštujući ova jednostavna pravila, vaša kafa pripremljena kod kuće uvijek će imati odličan ukus i dodatno će vam uljepšati svako jutro.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.