Mirni ljiljan: Biljka koja nosi titulu najboljeg prirodnog borca protiv plijesni

0
Radiosarajevo.ba
Mirni ljiljan: Biljka koja nosi titulu najboljeg prirodnog borca protiv plijesni

Osim što uljepšavaju naš dom, neke sobne biljke su jako dobre za naše zdravlje. Pročišćavaju zrak, potiču dobar san, upijaju štetna zračenja i uklanjaju spore plijesni iz zraka.

Ako imate svekrvin jezik, bršljan ili aloe veru u svom dnevnom boravku, vjerojatno udišete nešto čišći zrak, nego oni koji te biljke nemaju u svom domu. Tom se popisu pridružila još jedna čudotvorna biljka, a titulu najboljeg prirodnog borca protiv plijesni, dodijelila joj je čak i NASA, piše zadovoljna.hr

Mirni ljiljan, jedarce ili spatifilum je sobna biljka poznata po svojim elegantnim bijelim cvjetovima i sposobnosti da se hrani štetnim zračenjem pa je idealno smjestiti je uz TV ili kompjuter.

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Najbolja prirodna 'infuzija' za cvijeće, preporodit će vaše biljke

Tropska biljka predivnog i jednostavnog izgleda vrlo se lako može uklopiti u svaki interijer pa je jedna od najtraženijih kućnih biljaka na svijetu. Brojna kućanstva imaju je u svome domu, ne znajući na koje im sve načine pomaže.

U svom je istraživanju NASA zaključila da mirni ljiljan može apsorbirati benzen, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak, koji je često prisutan u sredstvima za čišćenje, te ksilen i toluen koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor.

Mnogima od nas jako je važno da sobna biljka ne zahtjeva puno brige. Na sreću prezaposlenih, ali i svih onih koji nemaju naviku brinuti o biljci, ovaj prirodni čistač zraka ne zahtjeva gotovo nikakvu pažnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak