Mini štrudlice s pekmezom i lješnjacima: Recept koji će vas oduševiti
Mini štrudlice s pekmezom i lješnjacima savršene su kao slatki zalogaji uz kafu ili čaj. Ove štrudlice su nježne, sočne i zadržavaju svoju mekoću nekoliko dana, što ih čini idealnim za pripremu unaprijed.
Aromatično punjenje od pekmeza, lješnjaka i cimeta daje im poseban okus koji će vas sigurno osvojiti. Recept je podijelila food blogerica @sandy_taste. Uživajte!
Sastojci za tijesto:
Dan državnosti BiH: Bećirović, Komšić i brojne delegacije položili cvijeće ispred Vječne vatre
- 600 g brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 70 ml ulja
- 60 g otopljenog margarina
Sastojci za punjenje:
- pekmez od marelice
- 300 g mljevenih lješnjaka
- 100 g šećera
- ribana korica jednog limuna
- ½ kašikice cimeta
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kašiku šećera i kvasac te ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. U veću posudu stavite brašno, ostatak šećera, sol, jaje, ulje i otopljeni margarin, a na kraju dodajte nadošli kvasac. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Pokrijte krpom i ostavite na toplome da se diže oko sat vremena.
Nakon što je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte u tanki pravokutnik. Premažite pekmezom od marelice, posipajte mješavinom mljevenih lješnjaka, šećera, cimeta i limunove korice. Zarolajte tijesto i izrežite na manje štrudlice. Složite štrudlice na pleh obložen papirom za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite ih da odmore još 10 minuta.
Premažite razmućenim žumanjkom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Tople štrudlice posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.