Mini štrudlice s pekmezom i lješnjacima: Recept koji će vas oduševiti

0
Radiosarajevo.ba
Mini štrudlice s pekmezom i lješnjacima: Recept koji će vas oduševiti

Mini štrudlice s pekmezom i lješnjacima savršene su kao slatki zalogaji uz kafu ili čaj. Ove štrudlice su nježne, sočne i zadržavaju svoju mekoću nekoliko dana, što ih čini idealnim za pripremu unaprijed.

Aromatično punjenje od pekmeza, lješnjaka i cimeta daje im poseban okus koji će vas sigurno osvojiti. Recept je podijelila food blogerica @sandy_taste. Uživajte! 

Sastojci za tijesto:

Dan državnosti BiH: Bećirović, Komšić i brojne delegacije položili cvijeće ispred Vječne vatre

  • 600 g brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • 250 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 70 ml ulja
  • 60 g otopljenog margarina

Sastojci za punjenje:

  • pekmez od marelice
  • 300 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g šećera
  • ribana korica jednog limuna
  • ½ kašikice cimeta

Priprema: 

U toplo mlijeko dodajte kašiku šećera i kvasac te ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. U veću posudu stavite brašno, ostatak šećera, sol, jaje, ulje i otopljeni margarin, a na kraju dodajte nadošli kvasac. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Pokrijte krpom i ostavite na toplome da se diže oko sat vremena.

Nakon što je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte u tanki pravokutnik. Premažite pekmezom od marelice, posipajte mješavinom mljevenih lješnjaka, šećera, cimeta i limunove korice. Zarolajte tijesto i izrežite na manje štrudlice. Složite štrudlice na pleh obložen papirom za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite ih da odmore još 10 minuta.

Premažite razmućenim žumanjkom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Tople štrudlice posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak