Mekano, ukusno i sočno meso: Ovo je najbolja marinada za piletinu s roštilja

0
Radiosarajevo.ba
Mekano, ukusno i sočno meso: Ovo je najbolja marinada za piletinu s roštilja

Jedno od najzastupljenijih vrsta mesa koje koristimo u kuhinji je piletina, koju uglavnom nemamo ni vremena ni želje da je posebno začinjavamo.

Ipak, mariniranje piletine možete da primijenite i u posljednjem času, a brza i jednostavna marinada za meso može da učini čuda i od najobičnijeg filea, napravi medaljon restoranskog kvaliteta, koga si nijedan šef kuhinje ne bi postidio.

Marinada za piletinu se jednostavno sprema od bilo kog suhog začina po vašoj želji - kurkuma, paprika, bijelog luka u granulama, origana, ruzmarina – ili svih njih zajedno, u zavisnosti ukusa. Sa marinadom za piletinu – nema greške.

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

Sve sastojke stavite u posudu i izmiješajte. Najbolji učinak ćete postići ako koristite štapni mikser, da bi se sastojci dobro sjedinili, jer to utiče na konzistenciju marinade i njenu sposobnost da se što bolje veže za meso. Recept za marinadu pratite u osnovi, dok ne steknete samopouzdanja da sami eksperimentišete.

Mariniranje piletine

Sastojci:

  • dvije kašike bijelog vina ili jabukovog sirćeta,
  • dvije kašike maslinovog ulja
  • jedan čen bijelog luka ili malo granula bijelog luka
  • pola kašičice karija ili kurkume
  • pola kašičice  paprike

Priprema:

Premažite ovom smesom piletinu i ostavite odstoji 15 min. ili ako imate vremena preko noći i pecite na suhom gril tiganju ili roštilju.

Marinada sa medom za batake i krilca

Sastojci za mariniranje 500 g krila ili četiri bataka:

  • šest kašika meda
  • sok od jednog limuna
  • četiri čena bijelog luka
  • tri kašičice origana
  • paprika – ljuta ili slatka po ukusu
  • so i biber po ukusu
  • 350 ml maslinovog ulja

Desert za pet minuta: Sladoled kolač koji se topi u ustima, potrebna samo tri sastojka

Priprema:

Med pomiješajte sa limunovim sokom i dobro izmiješajte da postane tečan. Dodajte potom dobro izgnječen bijeli luk, origano, ostale začine i maslinovo ulje.

Sve dobro izmiješajte i usitnite štapnim blenderom, pa utrljajte dobro u meso, sa svih strana i odložite u frižider da stoji preko noći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak