Ljuska jajeta krije blago!
Međutim, jednu veoma hranjivu stvar u njima ne koristimo.
Da li ste znali da je kalcij oko 90 posto sastava ljuske jajeta?
Odličan je za kosti, mišiće i zube, a preporučljivo je da odrasli između 19 i 50 godina dnevno unesu oko 1.000 mg kalcija, a odličan izvor je ljuska jajeta.
Međutim, prije nego što se bacite na ljuske, znajte da prvo morate da ih prokuhate desetak minuta, kako biste pobili sve bakterije.
Ako i dalje niste sigurni u njihovu ispravnost, ubacite ih u rernu na 175 stepeni na 15 minuta i budite potpuno uvjereni u to da su čiste od bakterija. Kada to uradite, sameljite ih u fini prah i smjestite u hermetički zatvorenu posudu.
Nakon toga, dodajte u jelo po izboru – samo pola kašičice bitće dovoljno za preporučeni dnevni unos kalcija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.