Ljudi u šoku nakon što su otkrili kako se pravi slavni sir - parmezan

3
Radiosarajevo.ba
Ljudi u šoku nakon što su otkrili kako se pravi slavni sir - parmezan

Mnogi ljudi na internetu doživjeli su šok kada su saznali kako se pravi sir parmezan, koji nije prikladan za vegetarijance - ako ste vegetarijanac i jedete parmezan, cijelo ste vrijeme nesvjesno konzumirali mesni proizvod...

U svakom slučaju, parmezan - ili parmigiano-reggiano - poseban je tvrdi sir koji se tako može nazvati samo ako dolazi iz vrlo specifičnog mjesta u Italiji. Ako se ne zamarate konzumiranjem mesnih prerađevina, stvarno je divan, iako malo skuplji, međutim, ako ste vegetarijanac, u njemu ima stvari od kojih bi vas mogao zaboljeti želudac.

To je zato što se proces zgrušavanja kojim se proizvodi koristi enzim koji se dopadljivo naziva kimozin. Kimozin se uvodi u proizvod pomoću nečega što se zove sirilo - ako ste vegetarijanac ili 'gadljivi', možda biste trebali preskočiti dio u kojem opisujemo kako se sirilo dobija.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Naime, tele se ubije, izvadi mu se želudac i osuši, a onda isječe na kockice i doda u smjesu sira. Ovaj korak u procesu je toliko važan da sve što ne sadrži kravlje mlijeko, sol i teleće sirilo ne može nositi naziv parmezan.

Zanimljivo je da ovo nije jedini sir koji koristi ovaj proizvod. Grana Padano – popularna zamjena za parmezan – također se pravi uz pomoć telećeg sirila, kao i gorgonzola. Štaviše, tako se prave i mnogi drugi, kao što su Gruyère, Manchego, Pecorino-Romano, Camembert, Emmenthal, Vacherin i Bucheron.

Dodajmo kako unutar EU-a, sirevi koji se prodaju kao parmezan moraju biti proizvedeni u regiji Parma, Reggio-Emilia ili Bologna ako žele nositi to ime, te moraju biti napravljeni na specifičan način koji smo opisali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak