Ljudi masovno dijele recept za "najbolji čokoladni kolač na svijetu"
Po društvenim mrežama već nekoliko sedmica kruži recept za sasvim poseban čokoladni kolač…
Jedna blogerica tvrdi da ima recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu – a ima tek nekoliko sastojaka.
A među njima su dvije tajne namirnice zbog kojih je taj kolač toliko savršen. Već sada među korisnicima Instagrama i TikTok-a kruži priča kako je to zaista najbolji čokoladni kolač na svijetu.
Otkrit ćemo vam tajne sastojke…
1. Ocat ili sirće
Ocat je prirodni katalizator koji reagira s praškom za pecivo tako da oslobađa ugljični dioksid. Zadržat će u kolaču mjehuriće te će se zato kolač fino dići i imat će „zračne komore“.
Rezultat: supermekano i pahuljasto tijesto.
2. Kafa
Kafa ili espresso sjajno se slažu s čokoladom, a gorkasta aroma dodatno naglašava ukus čokolade. Dakle, kako bi dodatno aromatizirala čokoladu u kolaču, stavi malo kafe u tijesto.
Loading...
Recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu
Sastojci
240 ml mlijeka
1 kašičica octa
180 ml ulja
2 jajeta
200 g smeđeg šećera
65 g šećera u prahu
130 g brašna
90 g nezaslađenog kakaa u prahu
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica soli
120 ml kuhane kafe
Priprema
1. Pomiješaj mlijeko i ocat te ostavi da odstoji pet minuta.
2. Dodaj ulje, jaja, smeđi šećer i šećer u prahu te sve dobro pomiješaj s pomoću pjenjače.
3. Dodaj mješavini kroz sito brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol te dobro umiješaj da nastane gusta masa bez grudvica.
4. Zatim dodaj kafu te također umiješaj.
5. Prelij tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni 50 do 60 minuta. Prije uživanja ostavi da kolač da se ohladi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.