Limun i sirće su odlični sastojci za čišćenje doma, ali jedan će materijal nepovratno uništiti

1
Radiosarajevo.ba
Limun i sirće su odlični sastojci za čišćenje doma, ali jedan će materijal nepovratno uništiti

Mramor, divan prirodni kamen poznat po svojoj izdržljivosti i elegantnom izgledu, čest je izbor pri opremanju stambenih prostora u kojima je imperativ postići luksuzni dojam, no njegovo održavanje nije nimalo luksuzno. Svi koji ga imaju u svojem domu, znaju o čemu pričamo.

Riječ je o materijalu koji je sklon upijanju tekućina i mrlja, pa svako piće, a među njima čak i voda - posebice ona tvrda i u prekomjernoj količini - može uzrokovati promjenu boje i oštećenja. A ne trebamo ni spominjati ostatke hrane, ulja, tinte ili laka za nokte... Ali ako brzo reagirate odgovarajućim tehnikama čišćenja, moguće je ukloniti mrlje bez oštećenja.

Iako je vrijeme od presudne važnosti pri uklanjanju mrlja s mramora, važno je ne žuriti s bilo kojim sredstvom za čišćenje i bilo kojom tehnikom čišćenja. Dok su blagi sapun za suđe i voda obično dobri za redovito održavanje, valja slijediti nekoliko preporuka.

Mladi ribolovac ostvario ulov života u Neumu: Uhvatio tunu tešku 115 kg

Baš kao kada se bavite tepisima, namještajem, pa čak i rubljem, vaš pristup čišćenju mramora trebao bi biti određen samom mrljom i koliko duboko je već ušla u sam materijal. Nikada nemojte koristiti abrazivna i kisela sredstva za čišćenje.

"Iako su neki kućanski sastojci poput limuna i sirćeta, ili izbjeljivača, izvrsni u čišćenju doma, ali mogu oštetiti mramor", upozorila je Kathy Cohoon iz kompanije Two Maids, piše Southern Living.

Prema The Marble Doctoru, servisu za restauraciju, specijaliziranom za prirodni kamen, sa sjedištem u Virginiji, tri su glavne vrste mrlja koje zahtijevaju različite pristupe: organske mrlje od hrane, pića i prirodnih boja trebaju oksidirajuća sredstva, poput vodikovog peroksida; mrlje na bazi ulja, kao što su ulja za kuhanje, masnoće i losioni, zahtijevaju nešto upijajuće da ih izvuče, poput sode bikarbone; dok anorganske mrlje poput tinte, laka za nokte ili otiska čaša i šalica, trebaju hemijsko čišćenju u borbi protiv promjene boje, poput nekoliko kapi amonijaka pomiješanog s vodikovim peroksidom.

Možda zvuči jednostavno, ali nije tako. Krenimo redom.

Mrlje s mramora mogu se ukloniti gustom pastom, obično napravljenom od sode bikarbone i vode. Kada se nanese i ostavi da se stvrdne, obično će izvući mrlju iz mramora na neabrazivan način. Za organske mrlje ili mrlje na bazi ulja potrebno je u maloj zdjelici pomiješati kašiku sode bikarbone s nekoliko kapi vode, tek toliko da dobijete gustu pastu.

Napomena: za organske mrlje, The Marble Doctor preporučuje dodavanje nekoliko kapi blagog deterdženta za suđe. Pasta se nanosi na mrlju i ostavlja preko noći, a The Marble Doctor predlaže i prekrivanje zahvaćenog područja prozirnom folijom.

Sljedećeg jutra nježno uklonite foliju i uklonite pastu mekom, vlažnom krpom te po potrebi isperite toplom vodom. Ako je mrlja i dalje vidljiva, pokušajte ponovo, ali ovaj put umjesto vode dodajte nekoliko kapi vodikovog peroksida. I za anorganske mrlje preporučuje se vodikov peroksid uz dodatak nekoliko kapi amonijaka. Postupak je isti: prekrijete zahvaćeno područje, pokrijte folijom, ostavite nekoliko sati, obrišite mekom krpom, a zatim isperite toplom vodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak