Kvari vam se meso u frižideru? Možda pravite ovu pogrešku

1
Radiosarajevo.ba
Kvari vam se meso u frižideru? Možda pravite ovu pogrešku

Ako vam se često dešava da vam meso ili riba propadnu prije nego što ih iskoristite, možda ih ne odlažete na pravo mjesto u frižideru.

Prema riječima stručnjaka, sirovo meso i riba trebaju se čuvati na donjoj polici jer je to najhladniji dio frižidera i sprječava kapanje po drugim namirnicama.

Još jedna česta greška je pretrpavanje frižidera. Kada unutra nema dovoljno prostora, hladan zrak ne može slobodno cirkulisati, što dovodi do neujednačenih temperatura i bržeg kvarenja hrane. Idealno je ostaviti razmak između pakovanja i namirnica kako bi se zadržala optimalna svježina.

Meteorolozi objavili prognozu do utorka: Pogledajte gdje stiže kiša, a gdje će padati snijeg

Neke namirnice ne treba ni držati u frižideru. Paradajz, banane, krompir, luk i nezreli avokado bolje podnose sobnu temperaturu i hladnoća im može promijeniti ukus i teksturu. Čuvajte ih na suhom i prozračnom mjestu van frižidera.

Također, važno je ne stavljati vruće ostatke hrane direktno u frižider jer to može povisiti temperaturu unutar uređaja. Sačekajte da se ohlade do sat vremena na sobnoj temperaturi, pa ih spremite u zatvorene posude.

Za dužu svježinu, koristite hermetičke posude koje sprječavaju isušivanje i upijanje mirisa. Organizujte frižider tako da grupišete otvorene proizvode i označite ih datumom – tako ćete izbjeći da hrana ostane zaboravljena i pokvarena na zadnjoj polici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak