Brojni benefiti kupina: Moćni dar prirode za naše zdravlje
Počela je sezona kupina, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno u našoj ishrani, a predstavlja moćni dar prirode za naše zdravlje.
Odlična je u prevenciji mnogih bolesti i nalazi se na listi top 10 namirnica koje mogu da preveniraju pojavu maligniteta, piše Prva.rs.
Kupina je bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom.
Takođe, sadrži i magnezij, kalij, kalcij, cink i željezo. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.
Plod kupine efikasan je u preveniranju pojave karcinoma pluća, jednjaka i debelog crijeva.
Kupine su posebno korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija.
Redovna konzumacija kupina može da poboljša pamćenje. Takođe, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcionisanje probavnog trakta.
Pomažu pražnjenje crijeva, regulišu zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa peristaltikom.
Sezona ovog ljetnog voća je u toku pa vam savjetujemo da požurite na tržnice i uvrstite ovu zdravu namirnicu u svoju ishranu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.