Kulinarske tajne: Ovaj dodatak jelima obavezno počnite koristititi, hrani daje poseban 'šmek'
Tradicionalni saveznik u borbi s bakterijama i upalama, tajni je dodatak mnogim jelima, od predjela do deserta. Med se osim zaslađivanja čaja, može koristiti u mariniranju mesa i ribe, uz sireve, u glazurama za piletinu, začinima za salatu i tjesteninu, sve do koktela. Med može sve.
Probajte filet brancina ili neke druge bijele ribe staviti u pećnicu, zamotanog u navlaženi papir za pečenje, kojeg možete na vrhu zavezati, u koji ste stavili krišku limuna i narandžče, te malo meda ispod i iznad ribe.
Med je također sjajni sastojak glazura. Uz sok od limuna, soja umak, maslinovo ulje, možete glazirati piletinu, govedinu i ribu čvršće teksture, poput lososa. Mješavina meda i ulja se savršeno emulzionira, za razliku od ulja i soka od limuna ili octa, kad se nakon određenog vremena dva elementa počnu odvajati. Može vam poslužiti u začinjanju salate ili drugog povrća, najbolje koristeći med od agruma, koji posjeduje svježu notu eteričnih ulja.
FIFA objavila kada će biti dodjela nagrada najboljim fudbalerima
Neki med dodaju tjestenini. Najprije se na maslinovom ulju preprži luk. Nakon toga se u tavu bace skuhani špageti. Dok miješamo tih nekoliko sastojaka, dodamo ovčji sir i kašičicu meda.
I na kraju, nakon sireva, ribe, mesa i tjestenine, dolaze deserti.
Zaboravite na mlijeko i vodu: Ovo je tajna za savršeno mekane palačinke + priča o njihovom porijeklu
Med se ipak najviše koristi zbog slatkoće, kašičica s koje curi zlatna gusta tekućina zaronjena u čaj ili mlijeko, med kao dodatak jogurtu, kolačima (medenjaci!), voćnoj salati, pečenim kruškama ili jabukama. Jer med, za razliku od šećera, osim što zaslađuje, posjeduje okus i izgled luksuzne namirnice.
Stari Rimljani su med koristili i za konzerviranje. Naravno, ako se odlučite za med umjesto šećera, morat ćete dobro razmisliti šta i koliko konzervirate. Male staklenke oraha, ili drugog orašastog voća, u medu, korica narandže ili đumbir, kandirani u medu, odlična su, ali i vrlo skupa, poslastica.
U posljednje vrijeme, med se sve više koristi i u pripremi koktela, kao dodatak postojećim klasicima, tako i u stvaranju novih kombinacija. Med piću daje, prvo, slatkoću, drugo, okus, i na kraju, gustoću.
Bee's Knees je koktel nastao u Americi u doba prohibicionizma, a sastoji se od soka od limuna i narandže, te dry gina i kockica leda. Danas mu često dodaju sirup od meda.
Tokom prvog desetljeća ovog stoljeća, u poznatom newyorškom baru nastalo je nekoliko kultnih koktela, koji su zabilježili jedno doba. Gold Rush je mlađi brat Bee's Kneesa, u kojem je izostavljen sok od narandže, a gin je zamjenjen bourbonom, uz obavezan sirup od meda.
Pencillin je rođen za istim šankom, Sam Ross je dodao mrvicu đumbira u prahu, a umjesto bourbona dodao scotch whisk, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.