Korisni savjeti za dužu svježinu: Ovako možete spriječiti tamnjenje avokada

0
Radiosarajevo.ba
Korisni savjeti za dužu svježinu: Ovako možete spriječiti tamnjenje avokada

Avokado je mnogima omiljena namirnica zbog svog bogatog okusa i nutritivne vrijednosti, ali postoji jedan problem koji frustrira mnoge – njegovo brzo tamnjenje nakon što se prereže.

Iako je smeđa boja rezultat potpuno bezopasnog procesa, utiče na izgled ploda i često izaziva sumnju u njegovu svježinu. Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da avokado ostane zelen i svjež duže vremena.

Tamnjenje avokada nastaje zbog oksidacije – enzimske reakcije pri kojoj enzim polifenol oksidaza (PPO) u prisustvu kisika i fenolnih jedinjenja stvara melanin, pigment koji uzrokuje smeđu boju. Iako se ovaj proces ne može potpuno zaustaviti, može se znatno usporiti pomoću kiselina koje ometaju djelovanje ovog enzima.

Prizori iz zraka pokazuju napredak u radovima: Pogledajte dionicu Koridora Vc kod Tešnja

Najjednostavnija i najefikasnija metoda jeste da prerezani avokado pokapate limunovim ili limetinim sokom, obložite plastičnom folijom i stavite u hermetički zatvorenu posudu u frižider. Limun i limeta sadrže limunsku kiselinu, prirodni antioksidans koji reaguje s kisikom prije nego što to mogu enzimi u avokadu, sprječavajući tako promjenu boje. Djelotvorne su i druge kiseline sa pH manjim od tri, poput soka od brusnice.

Još jedno iznenađujuće, ali učinkovito rješenje je čuvanje avokada uz prerezani crveni luk. Luk ispušta sumpornu kiselinu (sulfenic acid), isparljivu supstancu koja u dodiru s vlagom iz zraka ili avokada mijenja pH okruženja, čime se deaktivira PPO enzim. Osim toga, zatvaranjem avokada i luka u plastičnu kesu ili posudu smanjuje se prisustvo kisika, što dodatno usporava oksidaciju.

Zanimljivo je da je sulfenic kiselina ista supstanca koja uzrokuje suze i peckanje očiju prilikom sjeckanja luka. Iako neugodan za oči, ovaj spoj je koristan saveznik kada je u pitanju očuvanje svježine avokada.

Zahvaljujući ovim jednostavnim trikovima, više nećete morati bacati avokado samo zato što je potamnio. Uz malo pažnje, možete produžiti njegovu svježinu i uživati u omiljenim jelima bez kompromisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak