Konzumacija ljutih paprika smanjuje rizik od smrti
Konzumiranje crvenih ljutih papričica moglo bi značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane moždanim ili srčanim udarom, pokazuju istraživanja.
Marialaura Bonaccio, naučnica s Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu (IRCCS) Neurmed, vodila je istraživanje tokom kojeg je ustanovljeno da redovna konzumacija ljutih papričica rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom može smanjiti za 40 posto, a moždanim udarom 61 posto.
Tokom studije koja je osam godina provođena u Moliseu, u Italiji, praćeno je zdravstveno stanje 22.811 osoba. Primijećeno je da konzumacija ljutih papričica najmanje četiri puta sedmično može značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima.
Rezultati istraživanja objavljeni su u listu Journal of the American College of Cardiology.
Bonaccio je kazala kako pojedinci mogu slijediti zdravu Mediteransku dijetu, a drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni efekt.
Vjeruje se da ova je veza između konzumacije ljutih papričica i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti bazirana na kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a djeluje i antiupalno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.