Koliko dugo bi dijete trebalo spavati s roditeljima u istoj sobi?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko dugo bi dijete trebalo spavati s roditeljima u istoj sobi?

Mišljenja i preporuke oko dijeljenja kreveta uvijek su bila podijeljena. I to ne samo među roditeljima, nego i među stručnjacima.

Iako ne postoji jedan "najbolji" način da se beba uspava, postoje "pravi" načini koji osiguravaju njihovu sigurnost dok spavaju. Jedan od tih načina je dijeljenje sobe s novorođenčetom.

Koliko dugo bi dijete trebalo spavati u sobi s roditeljima?

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da bebe dijele sobu s roditeljima barem do šestog mjeseca života, ali treba naglasiti kako beba mora spavati u svom krevetiću ili kolijevci, a ne u istom krevetu s roditeljima, piše Parents, navodi Miss7mama. Istraživanja pokazuju da dijeljenje sobe može smanjiti rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) za polovinu u usporedbi s drugim načinima spavanja.

Naprijed BiH!: Nenad Nešić i Ramo Isak moraju preuzeti odgovornost

Evo i zašto:

  • Bolja mogućnost roditelja da primijete ako je beba u opasnosti
  • Lakše dojenje
  • Pozadinske buke koja može spriječiti bebu da upadne u previše dubok san.

Opasnosti dijeljenja kreveta

Međutim, treba biti oprezan s dijeljenjem kreveta, jer to može biti opasno. Rizici uključuju gušenje, zaglavljivanje između madraca i namještaja ili stranica kreveta....

Deset stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi

Najsigurnije mjesto za spavanje bebe, bilo da dijeli sobu s roditeljima ili ne, je u krevetiću ili kolijevci s čvrstim madracem. U krevetiću ne bi trebalo biti nikakvih mekanih dodataka poput jastuka ili pokrivača.

Kada beba napuni šest mjeseci, možete razmisliti o premještanju u vlastitu sobu. Nekim bebama to može pomoći da bolje spavaju. Studije pokazuju da devetomjesečne bebe koje spavaju u sobama s roditeljima imaju u prosjeku 40 minuta manje sna nego one koje spavaju u vlastitim sobama.

Ako odlučite premjestiti bebu u drugu sobu, važno je pridržavati se smjernica za sigurno spavanje, kao što su spavanje na leđima, izbjegavanje mekanih predmeta u krevetiću i održavanje optimalne temperature prostorije. Ako beba ima poteškoća s prilagodbom, možete pokušati postepeno premještati krevetić bliže vratima, a zatim u njenu sobu, kako bi prijelaz bio manje stresan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak