Koliki je životni vijek orhideja?

0
Radiosarajevo.ba
Koliki je životni vijek orhideja?

Svako ko ima, ili se okušao u njezi orhideja, dobro zna da je to jedna dosta zahtjevna biljka.

Njega orhideja razlikuje se od većine ostalih vrsta njege biljaka. Jedno je sigurno – a to je da su zaista prekrasne, a u svijetu ih postoji oko čak 28 hiljada različitih vrsta.

Nekad u historiji, orhideje su bile dostupne samo onima dubokog džepa, ali danas nisu rezervirane samo za posebnu skupinu već su cjenovno dostupne svakome ko ih želi za mezimice.

Rasim i Hedija iz BiH dnevno zarade do 700 KM berući vrganje: 'Uzmite kantu i zaputite se u šumu'

Bilo da ste novi vlasnik ili imate veliku zbirku, briga o ovim prekrasnim biljkama ne mora u suštini biti komplicirana. Sve se svodi na to da vaša orhideja dobije dovoljno vode, odgovarajuću temperaturu i optimalan medij za uzgoj.

Ali, čak i uz adekvatnu njegu, koliki je životni vijek jedne orhideje?

Životni vijek orhideje ovisit će o mnogim faktorima, uključujući vrstu orhideje, okolinu, njegu i zalijevanje.

Ako se pravilno njeguju, mogu cvjetati dva puta godišnje tokom 15-20 godina, a u slučaju orhideja phalaenopsis, njihovo cvjetanje obično traje od dva do tri mjeseca.

Nakon što prođe početno cvjetanje, biljke prelaze u fazu mirovanja. Pogrešno je misliti da, kada počinju venuti, je to kraj biljke. To samo ona štedi resurse i energiju za sljedeću sezonu cvatnje, piše Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak