Klasik među slasticama: Jeste li za Boem tortu?

0
Radiosarajevo.ba
Klasik među slasticama: Jeste li za Boem tortu?

Boem torta je čokoladna slastica s neodoljivim okusom prženih lješnika najljepši je klasik među tortama, a nazivaju je i ‘kraljicom kolača’.

Napravite je uz sjajan recept s mjerama na kašike.

Sastojci za koru:

Oglasili se studenti nakon masovnih protesta u Srbiji: 'Tek smo počeli'

  • 12 bjelanaca
  • 12 kašika šećera
  • 250 g prženih mljevenih lješnika
  • 15 g kakaa

Sastojci za žutu kremu:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 500 ml mlijeka

Sastojci za smeđu kremu:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 4 reda čokolade
  • 200 g putera

Sastojci za glazuru:

  • 3 reda čokolade
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika putera

Jesenja poslastica: Jeste li spremni za tortu sa kesten pireom?

Priprema:

  • Bjelanca i šećer umutite u čvrst snijeg, dodajte lješnike i kakao te kašikom sve lagano sjedinite. Stavite peći na pola sata na 180-200 stepeni. Pečenu koru izrežite na tri dijela.
  • Žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomiješajte s malo mlijeka, a ostatak od 500 ml stavite kuhati. Pomiješajte sastojke i skuhajte kao puding. Ostavite hladiti.
  • Umutite žumanca i šećer za smeđu kremu i skuhajte je na pari. Potkraj dodajte čokoladu, neka se istopi. Ohladite i dodajte pjenasto umućen puter.
  • Slažite kolač: kora, žuta krema, smeđa, kora, žuta krema, smeđa krema, kora, glazura, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak