Kineski biološki sat otkriva koji organ ne funkcioniše najbolje

Radiosarajevo.ba
Kineski biološki sat otkriva koji organ ne funkcioniše najbolje

Drevna kineska medicina stvorila je kineski biološki ili tjelesni sat koji vam može pomoći da saznate u kakvom vam je stanju organizam te koji organi ne rade kako bi trebali.

Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkulira kroz tijelo te razinu najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim dijelom organizma imate probleme, u to doba dana osjetit ćete simptome, piše Zadovoljna.hr.

Sveukupno postoji 12 meridijana, od kojih svaki pripada nekom većem organu, a pripadajući su organi: pluća, debelo crijevo, želudac, slezena, srce, tanko crijevo, mokraćni mjehur, područje oko srca, bubrezi, dvanaesnik, žučni mjehur i jetra.

Meridijani djeluju na 24 sata, podijeljeni na 12 dvosatnih intervala. Zbog toga liječnici u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje su doba dana osjetili simptome. Na temelju tog podatka liječnik može znati što je uzrok zdravstvenog problema.

Pratite svoj biološki sat i zapišite vrijeme dana kada osjetite simptome. Također, zabilježite vrijeme dana kada imate najviše energije te u koliko se sati budite noću, što također može upućivati na problem u određenom dijelu tijela.

Tokom maksimalne aktivnosti određeni organ radi ''punom parom''. Ako osjetite bol u području određenog organa u vrijeme kada bi on trebao maksimalno raditi (naprimjer u području jetre u 2 sata ujutro) to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom.

Vrijeme maksimalne aktivnosti organa:

1 – 3 sata: jetra
3 – 5 sati: pluća
5 – 7 sati: debelo crijevo
7 – 9 sati: želudac
9 – 11 sati: slezena, gušterača
11 – 13 sati: srce
13 – 15 sati: tanko crijevo
15 – 17 sati: mokraćni mjehur
17 – 19 sati: bubrezi
19 – 21 sat: osrčje
21 – 23 sata: dvanaesnik
23 – 1 sat: žučni mjehur

Vrijeme minimalne aktivnosti, odnosno odmaranja organa:

1 – 3 sata: tanko crijevo
3 – 5: mokraćni mjehur
5 – 7 sati: bubrezi
7 – 9 sati: osrčje
9 – 11 sati: dvanaesnik
11 – 13 sati. žučni mjehur
13 – 15 sati: jetra
15 – 17 sati: pluća
17 – 19 sati. debelo crijevo
19 – 21 sat: želudac
21 – 23 sata: slezena, gušterača
23 – 1 sat: srce

Kineski sat donosi i savjete što raditi i kako reagirati u određeno doba dana:

1. Između 11 i 13 sati najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, surađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše zasitan.

2. Između 13 i 15 sati, kada tijelo probavlja ručak, najefikasnije ćete rješavati probleme i organizirati se.

3. Između 15 i 17 sati najbolje je je vrijeme za učenje, učinkoviti rad i ispijanje čaja. U ovo vrijeme pijte i više vode zbog detoksikacije.

4. Između 17 i 19 sati večerajte i obnovite vlastitu energiju. Ovo je doba dana maksimalne aktivnosti bubrega, u kojima su pohranjene rezerve energije.

5. Između 19 i 21 sat vrijeme je maksimalne aktivnosti perikardijuma, odnosno osrčja koje upravlja cirkulacijom, mozgom i reproduktivnim organima. Zato je ovo doba dana najbolje za druženje, flert, seks, ali i začeće.

6. Između 21 i 23 sata odmarajte se, opuštajte i čitajte. Izbjegavajte jesti u ovo doba dana.

7. Između 23 i 1 sat najbolje je otići spavati i regenerirati se. Imate li žučni kamenac, u ovo doba dana mogli biste osjetiti bol.

8. Između 1 i 3 sata jetra radi maksimalno pa ako se probudite u ovo vrijeme znači da je jetra preopterećena čišćenjem organizma. Smanjite nezdravu hranu, pušenje, alkohol i ostale štetne stvari. Doznajte i kako jednim pritiskom možete izliječiti sve tegobe.

9. Između 3 i 5 sati trebali biste čvrsto spavati. Kašljete li u ovo doba dana, znači da vam pluća izbacuju toksine.

10. Između 5 i 7 sati najbolje je vrijeme za buđenje. Popijte vode kako bi debelo crijevo, koje je sada najaktivnije, moglo dobro raditi i otiđite u kratku šetnju. U ovo doba dana najbolje je izbjegavati kofein.

11. Između 7 i 9 sati doručkujte. Najbolji izbor bit će voće, bjelančevine, ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom (GI), zdrave masnoće i vitamini.

12. Između 9 i 11 sati budite aktivni i radite. Ovo je vrijeme maksimalne aktivnosti slezene koja se povezuje s mentalnom snagom, jača metabolizam te je zadužena za pretvaranje hranjivih tvari u energiju, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak