Kažu da je ovo recept za "najbolji čokoladni kolač na svijetu"

1
Radiosarajevo.ba
Kažu da je ovo recept za "najbolji čokoladni kolač na svijetu"

Po društvenim mrežama već izvjesno vrijeme kruži recept za sasvim poseban čokoladni kolač…

Jedna blogerica tvrdi da ima recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu – a ima tek nekoliko sastojaka.

A među njima su dvije tajne namirnice zbog kojih je taj kolač toliko savršen. Već dugo među korisnicima Instagrama i TikToka kruži priča kako je to zaista najbolji čokoladni kolač na svijetu.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Otkrit ćemo vam tajne sastojke…

1. Ocat ili sirće

Ocat je prirodni katalizator koji reagira s praškom za pecivo tako da oslobađa ugljični dioksid. Zadržat će u kolaču mjehuriće te će se zato kolač fino dići i imat će "zračne komore".

2. Kafa

Kafa ili espresso sjajno se slažu s čokoladom, a gorkasta aroma dodatno naglašava ukus čokolade. Dakle, kako bi dodatno aromatizirali čokoladu u kolaču, stavite malo kafe u tijesto.

Sastojci

240 ml mlijeka
1 kašičica octa
180 ml ulja
2 jajeta
200 g šećera
65 g šećera u prahu
130 g brašna
90 g nezaslađenog kakaa u prahu
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica soli
120 ml kuhane kafe

Priprema

1. Pomiješajte mlijeko i ocat te ostavite da odstoji pet minuta.

2. Dodajte ulje, jaja, smeđi šećer i šećer u prahu te sve dobro pomiješajte s pomoću pjenjače.

3. Dodajte mješavini kroz sito brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte da nastane gusta masa bez grudvica. Najbolje mikserom, ali nemojte na najveću brzinu.

4. Zatim dodajte kafu te također lagano miješajte.

5. Prelijte tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje pa pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni, 50 do 60 minuta. Prije uživanja ostavi da kolač da se ohladi.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak