Kardiologinja otkriva koje namirnice nikada ne jede i čime ih je lako zamijeniti
Kardiologinja Dr. Elizabeth Klodas, često svojim pacijentima daje savjete što jesti za zdravlje srca, a izdvaja namirnice koje nikada ne jede i one s kojima će ih rado zamijeniti.
HLJEB
Mnogi se iznenade kada im kažem da su pekarski proizvodi i kruh najveći "dobavljači" natrija u tijelo, a upravo visok unos natrija može povisiti krvni pritisak koji je rizični faktor za razvoj bolesti srca i moždanog udara.
Javio se vozač koji je vozio automobil neočišćen od snijega: "Žurio sam na fakultet, žao mi je"
Šta se događa sa vašim tijelom ako ne spavate preporučeni broj sati?
Jedno pecivo sadrži oko 500 mg natrija što je oko trećina onoga što će stručnjaci preporučiti za dnevni unos. Isto tako će rafinirani proizvodi uzrokovati porast šećera u krvi a dobro je zapamtiti da to što je kruh smeđe boje ne znači da je zdrav. Za unos dovoljne količine vlakana potražite proizvode koji u sebi sadrže žitarice koje su vidljive u svakoj kriški.
DIJETNI NAPICI
Možda ne sadrže šećer ali se mogu poigrati s procesima u tijelu pa je tako nedavna studija otkrila kako umjetna sladila mogu ometati proizvodnju važnih proteina i crijevima koji štite od pretilosti i dijabetesa. Odaberite radije čaj koji sadrži brojne komponente dobre za zdravlje koje će se boriti protiv upala. Zeleni čaj je povezan s manjim rizikom od infarkta i moždanog udara.
ZOBENE PLOČICE
Možda mislite da su zdrave, ali većinom one ne sadrže samo zob već i voće i orašaste plodove, a često im se dodaje šećer ili ulja.
"Radije grickam orahe bez dodataka. Ako jedem zob onda je to obično za doručak i koristim sušeno voće kao zaslađivač", navodi kardiologinja, piše Ordinacija.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.