Kardiolog otkriva: Tajni sastojak za kafu koji snižava krvni pritisak i pruža protuupalno djelovanje
Za mnoge od nas, kafa je neizostavni ritual u jutarnjoj rutini. Osim što nam pruža potrebnu energiju i poboljšava koncentraciju, dokazano je da ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca.
Ispijanje jedne do dvije šolje kafe dnevno povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti i zatajenja srca.
Osim toga, kafa ima niz drugih koristi:
Uspješna akcija na planini Plješevici: GSS spasio radnika koji je šest dana bio na minusu
- Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
- Štiti od bolesti jetre
- Dobra za zdravlje mozga
- Smanjuje rizik od depresije i lošeg raspoloženja
- Poboljšava sportske performanse
A evo jednog zanimljivog dodatka koji može unaprijediti vašu sljedeću šolju kafe: kakao.
Snažan antioksidans koji čisti pluća: Uklanja sekret i ublažava pušački kašalj
Dodavanje dvije kašike kakaa (preferabilno organskog bez dodanog šećera) može dodatno poboljšati dobrobiti kafe. Kakao prah, poput zrna kafe, sadrži flavanole koji imaju protuupalni učinak, opuštaju krvne žile i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi, kaže doktorica Nikki Bart.
Flavanoli su poznati po svojoj sposobnosti smanjenja upale i poboljšanja protoka krvi, što pozitivno utječe na zdravlje srca opuštanjem krvnih žila i snižavanjem krvnog pritiska. Kakao je također snažan antioksidans te jedan od najboljih prirodnih izvora željeza. Dodavanjem kakaa u kafu možete unaprijediti kognitivne sposobnosti i raspoloženje, piše Živim.
Ako želite dodatnu dimenziju okusa i zdravstvene koristi, razmislite i o dodatku đumbira. Đumbir je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, smirivanju upala, olakšavanju probavnih problema i snižavanju holesterola. Ovako obogaćena kafa postaje ukusan način da iskoristite niz zdravstvenih prednosti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.