Kako ostaviti bebu na čuvanje i bezbolno otići?

Radiosarajevo.ba
Kako ostaviti bebu na čuvanje i bezbolno otići?
Pozdraviti bebu i otići nije lako, a kada je to popraćeno plačom, vriskom i posezanjem za vama gotovo nemoguće.

Separacijska anksioznost zapravo je veliki korak u intelektualnom i emocionalnom smislu. Vaše dijete prvi put počinje da razmišlja o vama dok vas nema”, ističe Alana Grin, autorica knjige "Raising Baby Green" za Yahoo Practical Parenting.

Bebe uče o odlasku prije nego shvate povratak pa je normalno da se uzrujaju kada roditelji nestanu. Znaju da nešto nedostaje, a u ovom slučaju to ste vi.

Strategija za izlazak

Jednom kada dijete shvati da ćete se, nakon odlaska, i vratiti, anksioznost počinje da slabi. To možete vježbati jednostavnom igrom skrivanja. Pokrijte glavu dekicom, a zatim se otkrijte vašem mališanu uz mnogo pozitivne energije i smijeha. Zatim pokušajte s malo dužim ‘skrivanjima’ tako da napustite sobu na minut-dva. Ako plače, možete mu pjevati ili govoriti iz druge sobe, kako bi znalo da ste blizu iako vas ne vidi. To će vašem djetetu pokazati da ćete se vratiti i da je sigurno, iako vi niste neposredno uz njega, piše Mama&Beba.

Iskradanje se možda čini kao lak izlaz, ali ako vaša beba počne da vas traži, a vas nema, počeće da misli da možete bilo kad nestati. Umjesto toga, smislite pozitivan ritual za odlazak – od poljupca u čelo do kratke pjesmice ili plesa.

Na kraju, koliko god vam se činilo okrutnim, možda ćete morati ostaviti vašeg mališana u suzama. Ako se nećkate i predomišljate, dijete će ‘snimiti’ vašu neodlučnost te postati još uzrujanije jer će pomisliti da ga ne ostavljate u sigurnim rukama ako vam je tako teško što odlazite. Idite nježno, ali odlučno, a dijete će se uz brižnu dadilju ili nekog od članova porodice ubrzo smiriti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak