Kako dobiti najbolje plodove: Ovo je sve što trebate znati o uzgoju trešanja
Trešnja je listopadno stablo koje raste u skoro cijeloj Europi i zapadnoj Aziji.
Trešnja je značajan dio ljudske prehrane, a također je jedu i mnoge životinjske vrste. Koristi se i kao sirovina za mnoge džemove, kompote i slične namirnice.
Kada smo naglasili važnost trešnje u prehrani, jasno je da postoje načini kako se uzgaja stablo koje rađa najbolje i najsočnije plodove. Na to utiču razni faktori kao što su temperatura, vrsta zemlje i slično.
'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane
Temperatura
Trešnja je proljetna biljka i rađa plodove krajem proljeća. To potkrepljuje činjenica da idealna temperature za trešnju da rodi je između 15 i 20 Celzijus stepeni. Iako stablo može preživjeti niske temperature koje idu i do -30 stepeni najidealnija je maločas navedena temperatura mada može da rodi i na temperaturi između 10 i 11 stepeni.
Voda
Trešnjin korijen ima ogromnu absorpcijsku moć i samim time nije joj potrebno previše vode da bi preživjela. Dovoljno joj je 500 ml vode godišnje i zanimljivo je da čak previše vlage šteti njenom razvoju.
Tlo
Trešnji najbolje odgovaraju duboka i rahla, blago kisele, neutralne ili blago alkalne reakcije (pH 5,0 – 7,0), aluvijalna tla, pjeskovite ilovače, posmeđene crvenice i propusni vapnenci.
Važno je znati: Evo kad je najbolje vrijeme za krečenje stabala
Berba
Trešnja se inače bere kada su plodovi skroz zreli. Zavisno od namjere za upotrebu nekad se beru i dva do tri dana prije nego što sasvim sazriju.
Ove osnovne informacije mogu znatno poboljšati kvalitet ploda koji vaša trešnja rodi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.