Kako čuvati pekmez da se ne pokvari do iduće sezone: Tajna je u jednom koraku

0
Radiosarajevo.ba
Kako čuvati pekmez da se ne pokvari do iduće sezone: Tajna je u jednom koraku

Nakon što ste pripremili savršen pekmez, postavlja se pitanje: kako ga sačuvati da ne propadne? Evo nekoliko korisnih savjeta za očuvanje tog ukusnog domaćeg delikatesa.

Prvo, još vrući pekmez treba pažljivo sipati u čiste staklenke. Preporučuje se korištenje novih limenih poklopaca kako bi se osiguralo najbolje zatvaranje. Kada napunite staklenke, dobro ih zatvorite.

Tehnika Hlađenja

Nakon što ste čvrsto zatvorili staklenke, okrenite ih naopačke, poklopcem prema dolje. Nakon toga staklenke prekrijte starim stolnjakom ili krpama da se ohlade. Ovaj trik će pomoći u istiskivanju preostalog vazduha iz staklenke, čime se smanjuje rizik od kvarenja.

Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'

Skladištenje

Kad se staklenke ohlade, vratite ih u uspravan položaj i smjestite ih na hladno i tamno mjesto. Idealna su mjesta poput podruma ili dobro opremljene ostave. Ovi uslove čuvanja doprinose dugotrajnosti vašeg pekmeza.

Iskoristite priliku da pripremite domaće džemove, pekmeze ili marmelade. Ovi proizvodi savršeni su kao namaz za doručak, dodaci za palačinke ili sastojak za kolače.

Uživajte u svom domaćem pekmezu i svim slatkim čarima koje on donosi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak