Kajsije su mnogima omiljeno ljetno voće, ali ova grupa ljudi ih nikako ne bi trebala jesti

0
Radiosarajevo.ba
Kajsije su mnogima omiljeno ljetno voće, ali ova grupa ljudi ih nikako ne bi trebala jesti

Jedno od mnogima omiljenih voćki u ljetnoj sezoni jesu slatke kajsije. Ova voćka, koja uz šljive, bademe, breskve, višnje i trešnje, pripada rodu Prunus, potječe iz predjela Srednje Azije i sjeveroistočne Kine, prema granici s Rusijom.

Ali, jeste li znali da kajsije sadrže veliku količinu antioksidansa koji su ključni za jačanje imuniteta i smanjenje oksidativnog stresa – sve to utječe na sposobnost organizma da se bolje zaštiti od infekcija, upala i težih bolesti. Izuzetno su hranjive, a osim što pospješuju probavu, vrlo su korisne i za naše oči.

Sadrže veliku količinu vitamina i minerala, a pritom imaju iznimno malo kalorija. Dvije svježe kajsije (70 grama) sadrže: vrlo malo kalorija (samo 34), samo 34,8 g ugljikohidrata, 1 g bjelančevina, vrlo malo masti, 4 posto kalija, malo vlakana, ali i vitamine A, C i E. Osim toga, sadrže i beta karoten, lutein i zeaksantin, snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres.

Zbog zagađenja zraka: Izdate mjere za Sarajevo, pročitajte šta je sve zabranjeno

Također, nije zanemariva ni količina vlakana u kajsijamama, koja povoljno djeluju na crijeva i cijeli probavni sistem. Najbolje ih je jesti cijele i neoguljene, ali ih je prije toga potrebno dobro oprati. Preporuka nutricionista je da se što češće nađu na našem stolu, no i tu postoji iznimka, piše D&D.

Kajsije su bogate kalijem, mineralom koji služi i kao elektrolit. U vašem tijelu odgovoran je za slanje živčanih signala i regulaciju kontrakcija mišića i ravnoteže tekućine. Dvije kajsije (70 grama) daju 181 mg ovog minerala, što je 4 posto dnevnih potreba. Budući da kalij blisko surađuje s natrijem u održavanju ravnoteže tekućine, adekvatan unos može spriječiti nadutost i održati zdrav krvni pritisak, prenosi Espreso.

Jedna analiza 33 studije pokazala je da prehrana bogata kalijem značajno smanjuje krvni pritisak i rezultira 24 posto manjim rizikom od moždanog udara. Ali, važno je napomenuti da osobe koje imaju kardiovaskularne ili bubrežne probleme ne bi trebale konzumirati previše ovog voća, a najbolje bi bilo da ga u potpunosti izbjegavaju. Pogotovo ako su na redovnoj terapiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak