Stručnjak otkriva: Ovo je ispravna metoda pranja voća i povrća za uklanjanje pesticida i hemikalija

2
Radiosarajevo.ba
Stručnjak otkriva: Ovo je ispravna metoda pranja voća i povrća za uklanjanje pesticida i hemikalija
Foto: Pexels / Pranje voća/Ilustracija

U današnjem svijetu, unos voća i povrća je ključan za očuvanje zdravlja, ali je također važno osigurati da ove namirnice nisu kontaminirane štetnim hemikalijama koje se koriste u poljoprivredi. Prema stručnjacima, ispiranje pod tekućom vodom nije dovoljno da se potpuno uklone pesticidi, herbicidi i druge potencijalno opasne supstance koje mogu biti prisutne na površini voća i povrća.

Jessica Shand, nutricionistica, ističe da čak i uobičajeni herbicidi, fungicidi i insekticidi mogu ostaviti tragove na konvencionalno uzgojenom voću i povrću. Prema nedavnoj analizi Environmental Working Group, većina konvencionalnih svježih namirnica sadrži ostatke ovih hemikalija, koje mogu imati štetne učinke na zdravlje, posebno na endokrini sistem.

Shand preporučuje temeljito pranje voća i povrća kako bi se smanjila izloženost tim kontaminantima.

Pročitajte ko je optužen za prodaju diploma u BiH

Pročitajte ko je optužen za prodaju diploma u BiH

"Kvalitetno pranje može biti ključno u uklanjanju hemikalija koje mogu narušiti hormonalnu ravnotežu", ističe Shand. Naglašava također da i organsko voće i povrće, iako manje izloženi ovim hemikalijama, nisu potpuno zaštićeni.

U svojoj četverostepenoj metodi za pranje, preporučuje upotrebu uobičajenih kuhinjskih proizvoda kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta namirnica prije konzumacije. Shand naglašava važnost pranja salata iz vrećica ili artikala označenih kao "oprano i spremno za jelo".

Ova praksa može biti korak prema zdravijoj ishrani i smanjenju rizika od potencijalno štetnih tvari koje se nalaze na površini voća i povrća, piše Klik.

Cijelo ljeto jedete lubenicu, a da li znate za šta je sve dobra?

Cijelo ljeto jedete lubenicu, a da li znate za šta je sve dobra?

Metode čišćenja voća i povrća

Namakanje u otopini jabukovog sirćeta:

Stavite proizvode u čistu sudoperu napunjenu svježom vodom – preporučuje se filtrirana voda. Dodajte jedan dio jabukovog sirćeta na tri dijela vode.

"Jabukovo sirće bogat je antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, što ga čini idealnim prirodnim sredstvom za detoksikaciju proizvoda. Možete koristiti i sodu bikarbonu – dodajte jednu kašiku na dvije šolje vode," objasnila je Shand.

Pranje i namakanje:

Koristeći četkicu za povrće, nježno četkajte svaki komad povrća, a zatim ih ostavite da se namakaju 15 minuta. Na kraju isperite. Ako perete bobice, stavite ih u cjedilo i uronite u vodu najviše pet minuta – duže namakanje može ih učiniti kašastima.

Sušenje:

Izvadite voće i povrće iz sudopere i osušite ih kuhinjskom krpom. Bobice ostavite da se suše na krpi sat vremena.

Pohrana:

Premjestite proizvode u staklene, a ne plastične posude kako bi dulje ostali svježi. Pridržavajući se ovih koraka, možete značajno smanjiti izloženost štetnim hemikalijama i osigurati da vaše voće i povrće budu što čišći i zdraviji za konzumaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije