'Jezivi' recepti za Noć vještica: Da li biste probali čokoladne pauke ili vještičje jabuke?
Svaki od ovih recepata možete pripremiti sa svojim mališanima. Osim što će se oduševiti, razvijati kreativnost i provesti nekoliko zabavnih sati sa vama, sve će rado i pojesti
Obzirom na to da djeca najviše vole pojesti ono što im je oku primamljivo, poigrajte se oblicima koji su specifični za Noć vještica, a evo i nekoliko zanimljivih recepata:
1. Čokoladni pauci
Sastojci:
Pjevač iz BiH imao saobraćajnu nesreću: Na društvenim mrežama podijelio detalje
- 120 g tamne čokolade
- šoljica isjeckanog putera
- 2 šoljice šećera,
- 4 jaja
- kašičica vanilije
- 1,5 šoljica brašna
Glazura: 400 g tamne čokolade, 10-ak duguljastih gumenih bombona, jestive mrvice
Priprema: Ugrijte rernu na 170°C i namastite pleh za pečenje. Otopite čokoladu i puter na slaboj vatri. Dodajte šećer, jaja i vaniliju. Sve izmiksajte. Umiješajte brašno i umijesite. Stavite smjesu na pleh i pecite 40 min.
/ Anketa
Da li obilježavate Noć vještica / Halloween?Kad je biskvit gotov, lagano ga izvaljajte da bude tanji pa ga narežite na komadiće i oblikujte u loptice. Za dekoraciju otopite čokoladu i umočite loptice u nju. Pospite ih mrvicama te utisnite duguljaste tanke bombone koji će izgledati kao noge. U sredinu kuglice zabijte štapić i ohladite.
2. Vještičje jabuke
Sastojci:
- 5 jabuka
- 20 g putera
- 200 g šećera
- 4 kašike vode
- 1/2 kašike octa
- 8 kapi jestive crvene i crne boje u gelu
Priprema: Otkinite peteljke i zabijte drvene štapiće kroz sredinu jabuke. Puter, vodu, ocat i šećer kuhajte dok ne provrije. Ostavite neka ključa i dodajte crvenu boju. Za to vrijeme naspite hladnu vodu u drugu posudu.
U posudu s rastopljenim šećerom umočite jabuke. Držite ih za štapiće i okrećite dok se karamela ne zalijepi na sve dijelove jabuke i prekrije je. Izvadite jabuku i umočite u hladnu vodu kako bi se karamela stisnula. Umiješajte sad crnu boju i ponovite postupak.
3. Duhovite banane
Sastojci:
- 10 banana
- 200 g bijele čokolade
- kokosovo brašno
- čokoladni sirup
Priprema: Banane prerežite na različite dužine te ih zamrznite. Otopite bijelu čokoladu i u nju umočite banane te ih uvaljajte u kokosovo brašno. S čokoladnim sirupom nacrtajte usta i oči. Do posluživanja ih držite u frižideru.
4. Hrenovke mumije
Sastojci:
- hrenovke
- lisnato tijesto
Priprema: Razvaljajte lisnato tijesto i narežite na tanke trake. Ispržite hrenovke, omotajte jednu ili dvije trake lisnatog tijesta oko njih, tako da izgledaju kao na slici, stavite ih u pleh na masni papir i ispecite. Oči napravite od majoneze, a mumije možete preliti kečapom.
5. Čudovišni burgeri
Sastojci:
- 2 peciva
- 2 pljeskavice
- 2 kriške topivog sira
- veliki kiseli krastavac
- paradajz
- 4 masline punjene paprikom
- kečap
- majoneza
Znate li zašto se slavi i od kada se obilježava Noć vještica?
Priprema: Ispržite pljeskavice i prepolovite pecivo. Donje polovice namažite majonezom te kečapom pa poredajte paradajz i salatu. Dodajte pljeskavicu i narezane krastavce. Izrežite sir u obliku zuba s jedne strane i stavite da viri s prednje strane sendviča. Poklopite i na vrh stavite čačkalice sa maslinama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.