Jeste li znali da se možete razboljeti zbog svog sudopera? Na ovaj način ćete to spriječiti

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da se možete razboljeti zbog svog sudopera? Na ovaj način ćete to spriječiti

Ako ste očistili sve osim kuhinjskog sudopera, vaše zdravlje bi moglo biti ugroženo. Nakupljanje smeća u vašim sudoperima moglo bi biti krivac za dugotrajni kašalj, prehladu, pa čak i upalu uha, tvrde stručnjaci.

"Odvodi mogu postati puni smeća ako ne vodite računa o njima. Ne samo da začepljenja mogu naštetiti vašim cijevima, već mogu uzrokovati i loše zdravlje vaše porodice", rekla je Eleanor Potter, voditeljica strateškog nabave u Plumbworldu za New York Post.

Nakupljanje kose i prljavštine u vašem odvodu moglo bi uzrokovati stvaranje biofilma prožetog bakterijama. "Biofilm je ljepljiva tekućina koja se pojavljuje na vašim vodovodnim instalacijama i drugim vlažnim mjestima u vašem domu", objašnjavaju iz Benjamin Franklin Plumbinga.

Bećirović uputio čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Biofilm ne miriše samo loše - mogao bi biti opasan, dovesti do infekcija listerijom, salmonelom, E. coli i MRSA-om. Reputacija kuhinjskog sudopera kao najrizičnijeg područja u prostoriji duguje se njegovoj ulozi skupljanja i kuhanih i nekuhanih ostataka hrane, posebngo sirovog mesa.

"Taj biofilm može čak biti dovoljno velik da se odlomi i dospije na vašu hranu ili suđe", rekla je mikrobiologinja Kelly Reynolds. Umivaonik i tuš također su pogodni za stvaranje biofilma. Sulfati iz šampona, silikoni u balzamu za tuširanje i drugi proizvodi za kupanje mogu se pomiješati s prljavštinom ili pastom za zube i stvoriti blokadu.

Kada se odvodi začepe, voda se potiskuje nazad i može doći u dodir s vašom kožom i hranom. Studija Univerziteta East Anglia je sudopere nazvala "zabrinjavajućim rezervoarima za mikrobe" koji "predstavljaju potencijalne zdravstvene posljedice i mogu potaknuti širenje bolesti". Najbolji način za izbjegavanje biofilma je ručno čišćenje.

Iz Benjamin Franklin Plumbinga podijelili su sljedeće savjete za sprječavanje biofilma:

  • Koristite sodu bikarbonu za ribanje mineralnih naslaga
  • Koristite konac za zube za čišćenje područja ispod ručki slavine
  • Uklonite zaslon za prozračivanje sudopera i namočite ga
  • Očistite kuhinju nakon kuhanja, pogotovo ako koristite jaja ili sirovo meso
  • Definfikujte površine koje dolaze u dodir s nakupinama iz vodovoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak