Jeste li probali skandinavsku tortu sa višnjama? Svaki zalogaj se topi u ustima

0
Radisarajevo.ba
Jeste li probali skandinavsku tortu sa višnjama? Svaki zalogaj se topi u ustima

Jedna od najljepših torti dolaze iz Skandinavije. Radi se o norveškoj torti s višnjama posutoj listićima badema.

Priprema nije toliko komplikovana kao kod većine torti, a svaki zalogaj topi se ustima. 

Sastojci:

Za kore:

Dominacija plivača SPID-a u Novom Sadu: Osvojili 27 medalja

  • 120 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 4 žumanjka
  • 1/5 šoljice mlijeka
  • 160 g brašna
  • 1 kašičice praška za pecivo

Za kremu:

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 1/2 kašike soka od limuna
  • 50 g listića badema

Ovo je torta oko koje se vodila pravna bitka, a danas je svi obožavaju

Za nadjev od višanja:

  • 300 g krem ​​sira
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 30 g šećera
  • 100 g višanja

Priprema:

  • Izmiksajte šećer i omekšali maslac. Dodajte jedan po jedan žumanjak, izmiksajte, dodajte mlijeko i ponovno izmiksajte. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga prosijte i dodajte u smjesu za kore. Spojite lopaticom, pa smjesu za kolač izlijte u dva odvojena pleha obložena papirom za pečenje i poravnajte.
  • U bjelanjke dodajte šećer, istucite pa dodajte limunov sok i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Na kore premažite jednake količine nadjeva. Na nadjevu kašičicom radite male valove, pa pospite listićima badema. Kore za tortu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 20 minuta. Kad su se malo prohladile skinite papir za pečenje, a jednu koru prebacite u veći pleh.
  • Pomiješajte krem ​​sir i slatko vrhnje, dodajte šećer i izmiksajte. Pola količine kreme ravnomjerno rasporedite po kori, dodajte višnje, pa nanesite ostatak smjese. Prekrijte drugom korom. Poslužite nakon što se ohladi u frižideru. 

Uživajte u receptu, prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak