Jeste li čuli za Tsampu? Samo rijetki znaju za ovo brašno, a čudesni je savezni zdravlja
Tsampa je temeljna tibetanska namirnica koju pojedini nazivaju "lijekom za sve bolesti" – snižava loš holesterol i krvni tlak, stavlja se na bolni zub, jede se za bolju probavu… Tibetanci vjeruju da ne postoji problem koji ta namirnica ne može riješiti.
Kad se kaže riječ tsampa, obično se misli na brašno od prženog ječma. S njime se mogu peći hljeb, peciva i kolači, ali može se i dodavati raznim varivima - pa čak i napitcima.
U Tibetu se od ječmenog brašna i tekućine zamijesi glatka kuglica, koja se jede za doručak, ručak ili večeru.
Susret na kojeg se čekalo 15 godina: Bosna dočekuje Crvenu zvezdu u Zetri
Za hljeb, peciva i kolače
Tsampa izvrsno zasićuje jer je bogata proteinima, no sadrži i vrijedne vitamine i minerale.
Upotreba tog brašna u Tibetu ne čudi ako je poznato da je ječam jedna od rijetkih žitarica koje uspijevaju na visokim nadmorskim visinama.
Brza pita sa sirom i špinatom: Bez ulja, a ostaje izuzetno sočna i hranljiva
Ječam se sadi u proljeće, a dozrijeva u ljeto. Prvo se stavlja sušiti pa se prži, a na kraju se melje kako bi se dobilo brašno.
Rijetki su oni koji su u Bosni i Hercegovini čuli za njega, što je prava šteta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.